1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Cine plateste nota cand... tu gresesti? O discutie despre un cocktail de asigurari obligatorii

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre situatia Legii RCA, Legea asigurarilor obligatorii de locuinta, dar si despre asigurarile de raspundere civila pentru toti prestatorii de servicii au discutat Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei, Dorel DUTA - Presedintele UNSICAR, Stefan PRIGOREANU -CEO-ul MILLENIUM Broker si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii, intr-o Editie Speciala a emisiunii Ora de Risc #DeAcasa.

PROMO


"Una dintre problemele pe care noi ca brokeri o avem este acea prevedere din lege care se refera la transmiterea catre clienti a unei informari cu privire la expirarea politei cu 30 de minute inainte. La acel moment era o prevedere corecta pentru consumatori, dar intre timp a aparut si legea distributiei in asigurari, care a asezat pe alti termeni distributia in asigurari, in sensul ca nu mai poti distribui un contract de asigurare pana nu faci analiza nevoilor", a precizat Dorel DUTA. Care sunt principalele aspecte ale proiectelor de lege depuse si in ce stadiu se afla ele?

"Este o inflatie de proiecte care vor sa modifice si sa imbunatateasca Legea RCA. Trebuie sa le luam pe toate in la pachet in dezabatere, sa luam ce este mai bun din fiecare si sa le punem intr-un singur proiect si acela sa treaca de plenul Camerei Deputatilor si sa se puna in aplicare, celelalte proiecte urmand a fi respinse. Situatia este delicata, problemele sunt multe lucruri care trebuies rezolvate si trebuie sa gasim linia de mijloc de a gasi solutii pentru piata de RCA. Cred ca principalul indicator care face ca problema sa fie foarte grava este rata daunei care este foarte ridicat. Acest lucru inseamna ca produsul nu functioneaza, legea nu este buna si are multe gresei, iar aceste lucruri trebuiesc corectate", a completat Iulius Marian FIRCZAK.

"Cred ca aceasta Lege nu se adreseaza consumatorului, ci se adreseaza unui tert pagubit - trebuie sa facem distinctia intre cel care cumpara protectia si beneficiar. La acest moment nu cunoastem beneficiarul, dar trebuie sa beneficieze intr-o forma corecta, ori Legea a introdus foarte multe inechitati. Atunci cand s-a votat acum trei ani au fost sute de amendamente propuse de piata de brokeri, de PRBAR, de BAAR, de asiguratori, de UNSICAR care nici macar nu s-au discutat. Au fost respinse in bloc pentru ca era un moment tensionat politic, era subiectul zilei. Cred ca acum dupa ce ne-am linistit putem sa facem o dezbatere tehnica, cu argumente, in care sa corectam greselile din aceasta Lege", a adaugat Stefan PRIGOREANU.

De ce credeti ca asigurarea obligatorie de locuinte nu si-a atins scopul de a asigura toate locuintele?

"Nu exista pedepse aplicabile reale in Lege. Nu ai cum sa convingi un primar sa amendeze un proprietar de locuinte care plateste impozit ca nu are asigurare obligatorie. Niciun primar nu va face asa ceva, deci acest instrument nu va functiona niciodata, acesta fiind si un motiv pentru care acest produs nu creste in vanzari. Daca analizam mai atent s-ar putea sa avem surpriza ca aceste PAD-uri - 1 din 5 imobile asigurate sunt practic si cele ipotecate la banca. (...) Sincer sa fiu nu vad solutii legale pentru a putea sa crestem acest grad de cuprindere in asigurare", a spus Deputatul Iulius FIRCZAK.

"Modificarile la Legea PAD au fost initiate de ceva vreme. Noi am facut multe observatii si propuneri la acea vreme. La acest moment suntem pe Legea 260/2008. Ca acest produs sa ajunga la mai multi clienti este nevoie si de o retea de distributie destul de mare. Unul dintre motivele pentru care noi am spus ca piata din Romania este dominata in proportie de 66% de catre brokeri de asigurare este si acela ca distribuitorii sunt mai prezenti in orasele mici sub 100.000 de locuitori, sate si comune. Pentru a pune pe piata acest produs avem niste obligatii de informare, care de regula costa foarte mult. Este foarte greu sa convingi un vanzator sa lucreze pro-bono. Solutia a fost sa gasim un produs de asigurare de locuinta care impreuna cu PAD-ul sa faca un pachet sa stimuleze putin vanzarea acestui produs", a completat Dorel DUTA.

Insa, spun brokerii, liberalizarea distributiei acestui tip de asigurare ar putea aduce produsul mai aproape de clienti.

"Speram ca prevederea privind eliminarea amenzilor sa nu treaca pentru ca nu este logica. Nu poti obliga primarii sa amendeze, dar mi se pare corect sa informezi populatia inainte sa iei masuri de amendare. Cum s-a intamplat la Brasov unde Primaria sau Consiliul Judetean au facut o ampla campanie de informare catre cetateni si le-a trimis o adresa acasa cum ca nu figureaza cu polita PAD in evidente, ceranduli-se sa faca dovada. Brusc a crescut gradul de cuprindere in asigurare cu peste 40%. Daca s-ar intampla acest lucru in fiecare municipiu din tara am avea alta acoperire nu 1 din 5", a spus Stefan PRIGOREANU.

"A nu se intelege insa ca noi ne dorim ca proprietarii de locuinte sa fie amendati. Face parte si din rolul nostru de a informa", a concluzionat Dorel DUTA.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate emisiunile si interviurile video pe care le realizam, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM.

791 accesari