1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Ciprian LADUNCA: ...

VIDEO: Ciprian LADUNCA: Asiguratorii ar putea folosi criza ca pe o oportunitate de a mai face un pas spre digitalizare

Criza provocata de pandemia COVID-19 afecteaza intreaga economie nationala. Important este ca firmele sa-si implementeze o gandire strategica pentru perioada urmatoare, astfel incat sa-si poata continua activitatea. Despre acestea, precum si despre masurile ce ar trebui luate de companii dupa perioada de criza financiara, dar si despre oportunitatile pe care asiguratorii romani le-ar putea identifica, ne-a povestit Ciprian LADUNCA, Managing Partner al companiei de consultanta LCL, in cea mai recenta editie a rubricii "#StamAcasa, dar continuam". 

[video|14713]

"Cred ca si piata de asigurari sufera, ca si orice alta industrie in aceste momente. Exista o perceptie ca asiguratorii, in general, sunt de tip traditionalist - asta datorita proceselor, hartiilor, documentelor, multelor semnaturi folosite si cred ca aceasta perioada prin care trecem este o oportunitate de a face in acelasi timp un pas inainte catre inovatie si digitalizare", a precizat Ciprian LADUNCA.

"Din ceea ce stiu din interiorul companiilor, pot spune ca aproximativ 25% din tot ce se intampla intr-o companie de asigurari este modern, in trend si digitalizat. Companiile au programe care sustin inovatia, deci cred ca in curand si asiguratorii ar putea, folosind criza ca oportunitate, sa faca un pas inainte", a adaugat el.

Care sunt provocarile pe care trebuie sa le depaseasca piata de asigurari?

"Criza de astazi este deosebita, dar, in acelasi timp, daca ne referim la criza economica, probabil va fi similara cu cele prin care companiile au mai trecut, doar generatorul fiind diferit de data aceasta - a generat o intrerupere brusca a activitatii in anumite sectoare economice, inclusiv in asigurari. Asadar, difera doar factorul, dar ca mod de reactie a companiilor la criza ar trebui sa urmarim best practice-ul mondial, implementat de corporatii in trecut cand au fost intr-o astfel de situatii", spune oficialul LCL.

"Eu activez in acest domeniu al consultantei de un an de zile. Am avut oportunitatea in tot acest timp sa vad companii de asigurare din Romania si antreprenori deschisi in a-si realiza un plan de actiune in gestionarea unei eventuale crize. Pot sa zic ca unele companii au fost oarecum pregatite sa faca fata unei crize economice. Cu aceste companii am avut discutii intense in trecut, am simulat foarte multe variabile si in functie de aceste variabile am desenat la nivel inalt pentru fiecare scenariu un set de masuri care sa fie implementat. As spune ca anumite companii au fost pregatite", a spus Ciprian LADUNCA.

Conform oficialului LCL, companiile cu exemple de bune practici sunt acele companii care au actionat "acolo unde trebuia si anume pe partea de resurse umane. Best practice-ul vine de la acele companii care au avut grija de oameni, care au pus securitatea echipei inainte de orice alta decizie de business".

Care sunt masurile care ajuta cu adevarat mediul de afaceri si ar trebui luate cat mai rapid?

"In primele sase luni din aceasta criza, "inamicul numarul unu" al fiecarei companii este din zona disponibilului in cont. Practic, orice masura care sa imbunatateasca pozitia cash-ului intr-o companie este bine-venit. Masurile luate de catre guvern sunt foarte bune si apreciate de catre companii - posibilitatea somajului tehnic, spre exemplu unde peste 1 milion de romani sunt protejati. Asadar masurile sunt bune si sunt cele care trebuiau luate. Insa, ar fi de evitat ca in aceasta perioada sa existe legislatie ambigua generata de anumite autoritati precum parlament vs. guvern. Ma refer aici la legislatia privind amanarea ratelor bancare", a completat el.

Legat de cum va arata mediul financiar dupa etapa COVID-19, Ciprian LADUNCA spune ca exista companii care au implementat deja o gandire strategica pentru perioada imediat-urmatoare.

"Desi focusul initial este pentru a singe focul, trebuie sa ne gandim si la lunile care vor urma. Din punctul acesta de vedere, o gandire strategica ar putea fi esalonata pe lunile care vor urma. Bineinteles, in primele sase luni ale crizei care vor urma, toate companiile trebuie sa se focuseze pe partea de cash, corectare de creante, discutii cu finantatorii, sa considere factorul uman sau analiza activelor. Acesta este focusul. In perioada urmatoare insa, companiile ar trebui sa-si ajusteze planul de business, considerand istoria si noul moment de la care vor restarta totul", a adaugat el.

"Eu o vad ca pe o oportunitate pentru ca aceasta criza va determina la nivel de companie identificarea anumitor active, functiuni, oameni, sisteme care pot sa fie folositi intr-un alt mod. Viitorul va fi diferit, foarte probabil lucrul de acasa in viitor va fi foarte comun. Sunt foarte multe companii de asigurari care isi pregatesc planul de business considerand echiparea agentilor de asigurare cu sisteme, solutii, laptopuri pentru a fii capabil sa interactioneze intr-un alt mod cu clientul", a concluzionat Ciprian LADUNCA.

Amintim ca, in aceasta perioada in care cu totii suntem fortati sa ne adaptam, sa ne recalibram stilul de lucru si sa ne cautam resurse si instrumente care sa ne ajute sa ne pastram eficienta, XPRIMM a lansat rubrica "#StamAcasa, dar continuam", care include stiri si interviuri video realizate "de la distanta".

Mai mult decat orice insa, am vrea sa stim chiar de la voi cum se simte aceasta perioada, ce provocari intampinati, ce solutii aplicati si ce asteptari aveti de la perioada urmatoare. Asa ca va rugam sa ne scrieti oricand considerati ca aveti sa ne comunicati ceva ce isi are locul la rubrica "#StamAcasa, dar continuam" pe adresa media@xprimm.com.