1asig.ro

VIDEO: Cristian ROSU: Preocuparile ASF sunt stabilitatea pietei de asigurari si protectia consumatorului

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre cum realizam protectia consumatorului de asigurari, care sunt directiile Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru perioada urmatoare, dar si care ar putea fi solutiile pentru cresterea gradului de cuprindere in asigurari au discutat Cristian ROSU - Vicepresedinte ASF - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, marti, 8 octombrie a.c., la emisiunea Ora de Risc difuzata de RFI Romania.

PROMO

"Consumatorul este in centrul atentiei atat al asiguratorilor, cat si al Autoritatii, nu doar prin activitatea pe care o desfasuram, cat si prin impunerea de catre lege a unor prevederi, de aceea in sprijinul lui trebuie sa venim cu toate actiunile pe care le desfasuram. Cand spun acest lucru ma gandesc inclusiv la actiuni legislative, non-legislative, de control sau supraveghere de control al pietei, stabilitatii asiguratorilor sau al conduitei asigurarilor. Cred ca in jurul consumatorului trebuie sa tesem toate celelalte elemente ale unei piete de asigurari, astfel incat sa putem vorbi despre o piata si sustenabila si in dezvoltare", a precizat Cristian ROSU.

In primul semestru din 2019, piata asigurarilor a crescut cu 7,8%, majorarea fiind datorata "tuturor celor care exista in aceasta piata, actioneaza si dezvolta asa cum trebuie aceste produsele de asigurare care urmeaza sa fie consumate de catre public. Grija AFS-ul este in primul rand stabilitatea pietei de asigurari si protectia acestuia, astfel incat acesta sa nu primeasca servicii incorecte, de slaba calitate sau in defavoarea lui", a spus Cristian ROSU.

Octombrie este Luna Asigurarilor de Locuinte, campanie care vorbeste in acest an despre impactul schimbarilor climatice si despre gradul de acoperire al locuintelor din Romania, care, desi se situeaza in jurul valorii de 20% este in continuare insuficient. In acest context, vicepresedintele ASF a precizat ca pentru cresterea cuprinderii in asigurarea obligatorie de locuinte, Autoritatea isi propune cateva modificari care sa faca "Legea asigurarilor obligatorii mai permisiva".

Ce ar trebui facut pentru cresterea numarului de locuinte asigurate?

"Primul element ar fi o modificare legislativa care sa faca legea asigurarilor obligatorii de locuinte mai permisiva si flexibila. Cand zic permisiva ma gandesc la deschiderea actionariatului PAID. Noi vrem sa deschidem nivelul pana la 25-30% ca participare in total capital social. De asemenea, ne propunem sa poata intra in actionariat orice companie sau persoana juridica care are o stabilitate financiara demonstrabila, astfel incat noi sa-i putem autoriza intrarea in actionariat. Deci nu ne limitam doar la asiguratori", a precizat Vicepresedintele ASF.

"Apoi, trebuie sa stimulam distributia, chiar si in PAID, deci sa le dam voie chiar si lor sa isi faca in mod direct atat vanzare cat si instrumentare de daune si lichidare de daune. De asemenea, vom da voie primariilor sa se autorizeze ca distribuitor secundar de asigurare, astfel incat omul sa aiba contact cu potentialul loc de unde poate sa-si achizitioneze un astfel de produs direct in locatia unde sta. Nu in ultimul rand, pentru a o face si mai atractiva, vrem sa introducem riscul de furtuna, care nu ar afecta pretul politei de asigurare", a completat Cristian ROSU.

De asemenea, oficialul ASF a precizat ca nu prevede cresteri ale politei PAD in urmatorii doi ani de la intrarea in vigoare a noii formule legislative.

Reprezentantul ASF a mai recomandat populatiei sa aiba incredere in asigurari si sa isi schizitioneze asigurari inainte de producerea riscurilor deoarece este mult mai ieftin sa cumpere o polita, decat sa plateasca o dauna.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

904 accesari