1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Dezbatere XPRIMM Time for Business: Pandemia trece, brokerii ne raman (tot mai aproape)

5 min. / 1.540 cuvinte
O noua emisiune-dezbatere XPRIMM Time for Business, denumita "Pandemia trece, brokerii ne raman (tot mai aproape)", s-a desfasurat online, joi - 11 iunie, avand ca invitati brokeri si asiguratori de top din piata locala. Urmariti principalele declaratii!

PROMO


Dezbaterea a fost transmisa pe pagina de Facebook a XPRIMM si pe platforma Zoom.

La dezbaterea moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, au participat:
  • Antonio SOUVANNASOUCK, Managing Partner, ASIGEST Broker
  • Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker
  • Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker
  • Dragos RADU, Director Divizie Brokeri si Parteneriate, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
  • Lucian FILIP, Director al Directiei Brokeri, OMNIASIG
  • Cosmin TUDOR, Director de Dezvoltare, PAID Romania
PRINCIPALELE DECLARATII:

Cum se vede prima luna de activitate dupa starea de urgenta?

Stefan PRIGOREANU
- Remarcam o dorinta a tuturor de a iesi din casa, de a face ceva, de a recupera tot ceea ce nu am facut in ultimele 2 luni. Clientii sunt efervescenti, cererile sunt foarte multe si avem sperante ca in foarte scurt timp vom uita de "motoarele mai putin turate" din lunile anterioare.
- Referior la vanzarile din aprilie-mai, la MIB am avut o scadere de doar 5% in aceasta perioada, generata in principal de clienti care au amanat putin reinnoirea unor polite de asigurare sau plata primelor, cu acordul si sustinerea companiilor de asigurari.
- In iunie este o revenire la normal. Avem foarte multa treaba cu totii - brokerii, asiguratorii si clientii.

Cum a fost activitatea in aprilie-mai si cum e in iunie?

Gheorghe GRAD
- Aprilie a fost o luna pe plus, iar mai s-a incheiat cu -3/-4%. Avem si niste nise pe care ne orientam sezonier si periodic si pentru care ne pregatim si am reusit sa compensam ce a cazut pe zona de retail.
- Daca retailul s-a stabilizat, cu o rata de somaj de pana in 7% - care e echilibrata si normala si nu trebuie sa ne inspaimante, pe partea de corporate inca exista foarte multe blocaje economice, multa teama, rezerva - avem companii care au dat afara sute de oameni, se reconfigureaza programele de employee benefits. Aici asteptam ceva revizuiri.
- Dar pana in momentul de fata, in primele 10 zile ale acestei luni, lucrurile sunt in grafic.
- Pe langa pierderile de business, trebuie sa privim si alte daune care sunt critice pentru organizatie. Vorbim de acele asigurari precum cele de catastrofa, de raspundere, cyber, property si altele. Aceste riscuri nu aleg sa vina pe rand ca noi sa le putem gestiona. Vedem seceta in agricultura - care nu are legatura cu pandemia, dar s-au suprapus. Evident ca putem vorbi si de inundatii sau o iarna viitoare foarte grea. Oricat de saraci am fi in momentul de fata, cum accesul la finantare este problematic, trebuie sa punem bani deoparte pentru riscurile critice. Putem sa optimizam aceste programe de asigurare, sa stabilim care sunt riscurile critice pentru organizatie si ce trebuie ea sa faca astfel incat sa nu aiba ghinionul de a suprapune o problema de cash, economica si de gestiune curenta a finantelor companiei peste o alta calamitatecare poate veni sa distruga iremediabil organizatia.

Cum ai simtit colaborarea cu brokerii in perioada asta si ce formule de sprijin ati gasit?

Lucian FILIP
- Formulele de colaborare, in afara de utilizarea tehnologiilor video, au ramas cam aceleasi. Interactiunea umana a contat foarte mult. Ne-a ajutat sa imbunatatim relatia pe care o aveam cu brokerii, am fost mai aproape, ne-am intrebat mai des unii pe altii despre ce probleme intampinam, despre solutiile cu care le-am depasit. Cu totii am fost constructivi si am cautat solutii ca sa depasim perioada.
- Nu vad o piata romaneasca fara brokeri.
- In aceasta perioada de pandemie ne-au ajutat procesele de digitalizare, inclusiv pe partea de daune. Odata de clientul acceseaza fluxul digital si depaseste interfata umana se simte mai relaxat, interactioneaza mai bine si asta sporeste gradul de incredere.

Care este situatia la ALLIANZ-TIRIAC si cum a decurs colaborarea cu brokerii in aceasta perioada?

Dragos RADU
- Situatia noastra financiara arata bine, compania e solida si acest lucru se datoreaza portoliului echilibrat. Robustetea financiara ne-a permis sa nu deviem pe perioada pandemiei de la planurile noastre. Desi rezultatele din primul trimestru sunt bune, am constatat faptul ca la sfarsitul lunii martie am avut un impact negativ firesc. Nu a fost o surpriza sa vedem ca unele linii de business, precum asigurarile de calatorie, au disparut aproape complet, iar altele, precum asigurarile de viata sau sanatate, au contextul favorabil pentru a creste in continuare.
- Fara indoiala va urma un test de rezistenta, insa avem cateva atuuri cheie - discutam de o echipa extrem de solida, cu experienta, de un portofoliu echilibrat si de un brand puternic care se afla in spatele nostru. Cu siguranta nu vom fi imuni, dar vom fi mai putin afectati pentru ca suntem pregatiti si absorbim astfel de socuri.
- Brokerii sunt un partener foarte important pentru noi. Circa 56% din vanzarile ALLIANZ-TIRIAC sunt realizate prin brokeri.
- Nu vad o piata fara brokeri, ei sunt un vector extrem de important in educarea consumatorului, joaca un rol esential in a-i ajuta pe clienti sa inteleaga nevoia de a achizitiona asigurari impotriva riscurilor. Rolul lor in piata este evidentiat si de cifrele oficiale - peste doua treimi din toate vanzarile sunt generate de brokeri.

Ce a schimbat pandemia si ce rol au brokerii in perioada urmatoare?

Cosmin TUDOR
- Schimbari majore nu cred ca a adus pandemia in ceea ce brokeri trebuie sa faca si au facut dintotdeauna, respectiv consultanta.
- Cred ca in urma pandemiei componenta de distributie din activitatea de brokeraj s-a accentuat foarte mult. O mare parte dintre brokeri au anuntat pe timpul pandemiei ca ofera o serie de servicii, precum distribuirea politei acasa la client.
- Nu cred ca pandemia va trage piata inapoi pe termen lung. Nu cred ca vom fi afectati masiv pe termen lung.
- Brokerajul ramane foarte important. La PAID este cel mai mare canal de distributie - 44% din business se face prin brokeri, 39% prin anagajatii si agenti asiguratorilor, iar restul prin banci.
Consultanta a ramas la acelasi nivel si va fi din ce in ce mai importanta in viitor. (...) Brokerii au alergat mult mai mult in aceasta perioada.

Antonio SOUVANNASOUCK
- Lucruri pe care piata le cerea s-au realizat in aceasta criza sanitara foarte rapid. Am observat ca de la o saptamana la alta companiile de asigurari au implementat, in starea de urgenta, sisteme care si functioneaza. De regula, aceste procese de digitalizare durau si ani de zile. Proiecte de digitalizare am avut mereu, dar se dezvoltau pe perioade mai lungi, urmate de teste.
- Implementarea sistemelor digitale este un mare pas inainte, care aduce nu numai o ususrinta in lucrul cu clientii, dar ne si optimineaza foarte mult procesele, avand mai mult timp pentru vanzare.
- Referitor la intoarcea la hartie si pix, este imporsibil sa ne mai intoarcem, este un drum cu o singura directi: inainte. Vedem sa lucrurile pot fi facute mai bine si mai usos cu ajutorul tehnologiei. Nu cred ca ne mai putem intoarce, dimpotriva vom inova si mai mult pentru ca am avut succes cu ceea ce am facut pana acum.

Mai multe declaratii urmariti in video-ul de mai sus.


1.208 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO