1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Dezbaterea XPRIMM Time for Business despre digitalizare, daune si profit. Principalele declaratii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre transformarea digitala in asigurari - accelerata de pandemia COVID-19, simplificarea si eficientizarea procesul de digitalizare a daunelor, atragerea unei noi categorii de clienti, si nu numai, s-a discutat joi in dezbaterea deschisa despre prezent si viitor, marca XPRIMM Time for Business, denumita "DAUNE. DIGITALIZARE. PROFIT".

PROMODiscutia interactiva a fost transmisa pe pagina de Facebook a XPRIMM si pe platforma Zoom.

La dezbaterea moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, au participat:
  • George COJOCARU, Country Manager Romania, DAS - Dellen Ausbeulservice GmbH
  • Sorin IACOB, Country Manager GT MOTIVE
  • Ion MOISE, Director General, eClaims
  • Mihaela CIRCU, Secretar General, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor
Ce beneficii aduce digitalizarea procesului de daune pentru asiguratori si pentru consumatori?

Sorin IACOB
Asiguratul, cel care are nevoie de asigurari pentru siguranta, trebuie sa stie ca e in siguranta in aceasta perioada, ca nu se expune unui contact inutil. In acelasi timp, din cate vedeti, traficul bucurestean a evoluat in ultimele zile "from zero to hero". Practic, traficul nu difera mult fata de situatia de dinainte de pandemie - vorbim de un nimic de 30-40 de minute de condus pentru a ajunge dintr-un punct in altul in bucuresti. Deci, al doilea beneficiu ar fi clar timpul. Mai departe, castigam vizibilitate si transparenta pe proces. De cele mai multe ori nu exista vizibilitate pentru  client sa vada daca a inceput reparatia, daca s-a primit acceptul de intrare in reparatie si de plata etc.
Pe partea asiguratorului, el castiga in primul rand prin faptul ca pastreaza siguranta angajatilor,  utilizand de la distanta mijloace electronice, fara a intra in contact cu alte persoane. Mai departe, nedeplasarea lor din punctul A in B, implica si o salvare a costurilor de calatorie, de deplasare. Si nu in ultimul rand, cel mai important lucru este ca prin digitalizare asiguratorul castiga un proces liniar, pe care ulterior va putea sa-si dezvolte analize si sa vada unde ar putea fi punctele de imbunatatire.

Ce isi doreste consumatorul?

Ion MOISE
Perspectiva poate fi diferita, oamenii sunt diferiti si fiecare isi doreste altceva. Avem tanara generatie aplecata foarte mult catre digitalizare, dar avem si persoane care prefera sa mearga la service. Perspectiva este una individuala si tine de abilitatea fiecaruia de a folosi sau nu sisteme online si asiguratorii trebuie sa tina cont tocmai de aceasta predispozitie a clientului asigurat sau pagubit de a merge pe un canal digital sau un canal clasic de rezolvare a daunelor.

Cum promovam asigurarile in randul tinerei generatii?

Mihaela CIRCU
Digitalizarea reprezinta un atuu in promovarea asig in randul tinerilor, dar evenimentele din ultimele 2-3 luni au cristalizat beneficiile digitalizarii si pentru alte categorii de public si ne referim la niste beneficii pe care le-au vazut atat companiile de asigurari - beneficii pe care le-au vazut din perspectiva distributiei, din perspectiva regularizarii daunelor, dra si benficii pentru intreaga societate. Cumva, in aceasta perioada, toti am fost mult mai apropiati de tot ce inseamna mijloace digitale de comunicare. Parerea mea e ca trecerea la ceea ce se va numi "the new norma" nu va schimba acest lucru. Vom ramane destul de aplecati spre aceasta forma de digitalizare. Tot mai multe persoane platesc facturi online, chiar si categorii de public care inainte nu faceau acest lucru, iar parerea mea e ca destul de repede acest lucru va fi vazut si in partea de distributie de asigurari, gestionarea daunelor s.a.

Cum poate contribui solutia DAS in procesul de evaluare a daunelor?

George COJOCARU
Digitalizarea este tot mai prezenta in procesul de constatare si evaluare a daunelor.
In ceea ce priveste tehnologie DAS vorbim doar de lovituri usoare de parcare si de caderi de grindina, care pe o polita CASCO sunt riscuri asigurate. Vorbim de o calamitate - cadere puternica de grindina care afecteaza un numar mare de masini odata, ceea ce implica un volum mare de munca intr-un timp scurt. Dupa cum observam, este sezonul caderilor de grindina. Nu a fost de dimensiuni mari momentan, dar ne asteptam in urmatoarea perioada.
Este clar ca un vol mare de masini avariate inseamna ca asiguratorii sa aloce un numar mare de  constatatori de daune in anumite localitati.
Tehnologia DAS de tip "tunel scanner"este una de ultima generatie, este ca o spalatorie auto, dotata cu un program foarte bine implementat, face cam 3000 de fotografii in 3-4 min, timp in care am o contatare reala, corecta si dimensionata exact pe fiecare caz in parte. La reparatie se aplica ventuze si se aduce caroseria masinii la starea initiala, printr-o metoda non-ivaziva (tehnologie PDR), fara a afecta vopseaua originala. Se reduce timpul de reparatie de la 7-15 zile, la 1-2 zile.

Mai multe declaratii puteti urmari in inregistrarea video de mai sus.


708 accesari