1asig.ro

VIDEO: Dorel DUTA: Doar cu investitie in educatie financiara si cu diversificarea portofoliului putem creste

5 min. / 1.540 cuvinte
Companiile de asigurari au inceput sa-si orienteze politica de vanzare si spre asigurarile non-auto, care in perioada urmatoare vor fi un motor de crestere extrem de important pentru piata, a declarat Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, in cadrul celei mai recente editii ale emisiunii XPRIMM Time for Business.

PROMO


"Evolutiile au fost foarte interesante in piata de RCA, din punct de vedere al remuneratiei. Unele companii au dus pretul destul de jos pe anumite clase, in timp ce altii l-au mentinut pe altele. Avand in vedere ca portofoliul este foarte volatil, unde majoritatea oamenilor cauta pretul cel mai mic, companiile au inceput sa-si orienteze politica de vanzare si spre produsele non-auto, care in perioada urmatoare vor fi un motor de crestere foarte important pentru piata de brokeraj", a spus Dorel DUTA.

Piata intermedierilor in asigurari a crescut in T1 2019 cu 8,4%*, iar pana la finalul anului, Presedintele UNSICAR estimeaza sa se atinga o crestere de 10%.

"Cresterea pietei de brokeraj in asigurari din primul trimestru 2019 s-a datorat maturizarii acesteia. Societatile de intermediere in asigurari si-au consolidat deja pozitia, atat din punct de vedere al personalului, cat si din punct de vedere al expansiunii teritoriale, canalizandu-se spre produsele de asigurare tip property, raspunderi, asigurari de sanatate, asigurari de viata, - alte linii de business decat RCA. Daca ne mentinem cresterea in jurul valorii de 10%, eu cred ca este un castig pentru piata", a precizat Dorel DUTA.

In privinta asigurarilor de viata, o asezare a produselor sau adaptarea lor pentru piata noastra ar fi bine venita, atat din punct de vedere al acoperirilor, cat si al preturilor si ar putea conduce la o crestere a acestui segment, a mai completat presedintele UNSICAR.

"Piata de asigurari de viata ar trebui sa fie unul dintre motoarele de crestere in perioada urmatoare, pentru ca oamenii incep sa constientizeze ca trebuie sa-si puna pe primul plan protectia personala ca sa poata realiza alte lucruri. A fost o dezmorteala si pe partea de bancassurance - cel putin pe partea de Prima Casa - dar aceasta trebuie sustinuta.", a adaugat Dorel DUTA.

Potrivit oficialului UNSICAR, campaniile de informare si producerea de riscuri catastrofale sunt cele care ii fac pe romani sa inteleaga importanta asigurarilor de locuinte.

"Evolutia asigurarilor de locuinte a fost de-a lungul timpului destul de sinuoasa. A fost o perioada de crestere dupa introducerea Legii PAID, cand oamenii se simteau constransi de amenzi. Apoi a venit dezvoltarea pietei imobiliare care, la randul ei, pe partea de credite, a impulsionat asigurarea de locuinte. Toata lumea incearca sa faca ceva - PAID pe de o parte - cu campanii de informare, si salutam campania pe care au facut-o, foarte tintita si specifica. Cred in efectele benefice pe care educatia financiara le poate avea. De asemenea, cred ca producerea unor evenimente catastrofale ii face pe oameni mai constienti de nevoia de asigurare. Ce cred eu in schimb ca nu ar face bine pietei este eliminarea din Legea asigurarii PAD a sanctiunilor pe care le dau primariile", a completat Dorel DUTA.

Care sunt principalele proiecte derulate de UNSICAR pana la finalul anului?

"Focusul este pe Norma 20 si aspectele legislative. Pana in decembrie ar trebui ca pana in decembrie sa avem updatata Legislatia secundara IDD, conform experientei de pana acum. Avem Norma 20 cu pregatirea profesionala. E o presiune mare pe ISF, noi speram sa faca fata cu succes. S-a schimbat practic tot programul, a fost o provocare si o perioada in care s-a lucrat la foc continuu. In cateva saptamani, va avea loc si o campanie de informare, pentru ca trebuie sa invatam sa folosim noua aplicatie a ISF.. De asemenea, impreuna cu PRBAR, am lucrat la acel Ghid de Bune Practici privind Conduita in activitatea de Distributii. Am avut mai multe intalniri, am preluat un draft, i-am dat o forma, saptamana viitoare mai avem o sedinta si sper ca la viitoarea intalnire sa avem draft-ul de ghid".

Conform presedintelui UNSICAR, proiectele de modificari legislative se vor reflecta intr-o consolidare a pietei de asigurari si intr-o grija mai mare fata de client.

Emisiunea integrala se poate vizualizata aici.

Nota*: Joi, ASF a publicat rezultatele pietei de asigurari pentru prima jumatate a anului 2019, din care reiese ca intreaga piata a crescut cu 7,8%, la aproape 5,44 miliarde de lei, in timp ce piata de brokeraj a avansat cu 11,3%, la aproape 3,48 miliarde de lei.

** Interviul a fost realizat inainte de publicarea rezultatelor pe S1 2019.

540 accesari