1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Emil Sever GEORGESCU: La cutremurul din 1977, asigurarile au jucat un rol important

[video|13250]La mai putin de o saptamana de la cel mai puternic seism resimtit anul acesta in Romania si la doar o zi pana la demararea unei noi editii a Campaniei Nationale "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", cea mai recenta emisiune XPRIMM Time for Business aduce in dezbatere riscul de cutremur in tara noastra si rolul asigurarilor, avandu-l ca invitat pe Emil Sever GEORGESCU, Director ECBR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila.

Desi riscul de cutremur nu poate fi eliminat, exista solutii pentru protectia financiara prin intermediul politelor de asigurare, a caror importanta a fost dovedita si istoric. "Asigurarile au jucat un rol important si in cutremurul din 1977. Am gasit recent niste documente - care in regimul precedent fusesera secretizate - si care prezinta toata aceasta situatie a solicitarilor de despagubire a asiguratilor de la momentul respectiv, fiind vorba de o perioada cand toata lumea era asigurata obligatoriu. De asemenea, documentele indica modul in care au fost distribuite aceste cereri, mod care confirma tabloul raspandirii generalizate a avariilor in Romania", a explicat Emil Sever GEORGESCU.

Din pacate, la momentul respectiv a fost rezolvata doar o parte din problema, mai precis daunele "de exterior", in timp ce consolidarile de dupa cutremur nu au mai fost realizate.

"Asigurarile au platit imediat avariile vizibile, de exemplu daca aveai crapaturi in tencuiala sau faianta cazuta in baie. Pentru aceste daune au fost date cateva sute sau cateva mii de lei asiguratilor. Partea de interventie la structuri si de consolidare, insa, nu s-a mai facut atunci: procesul acela a depins de niste evaluari si niste proiecte care urmau sa se faca, dar dupa cum stim nu au mai avut loc pentru ca au fost interzise intr-o celebra sedinta din 4 iulie 1977", a afirmat Emil Sever GEORGESCU.