1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: In ce conditii se poate folosi constatarea amiabila?

[video|11664]Constatarea amiabila a fost introdusa in practica rutiera din Romania in vara anului 2009. Aceasta este o procedura simplificata, utilizata la nivel european pentru solutionarea accidentelor soldate doar cu pagube materiale. Formularul poate fi depus la asigurator fara a mai fi necesara deplasarea la Politie pentru constatarea accidentului.

Polita RCA este facuta cu scopul de a proteja pagubitii si este cea mai utilizata asigurare, a subliniat Mihai BANU, director Departament Daune auto, APRIL Broker de Asigurare, in cadrul emisiunii "Ora de Risc" difuzate marti de RFI.

Peste 90% din parcul auto din Romania este asigurat. Totusi, daca un sofer fara RCA provoaca o dauna, pagubitul este protejat, existand organisme de garantare, cum este Fondul de Protectia Victimelor Strazii, care are rolul de a-i proteja pe cei au suferit daune din cauza unui sofer neasigurat sau care a fugit de la locul accidentului.

Dar care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze un asigurat in cazul in care masina sa are o dauna?

"In cazul accidentelor usoare dintre doua autovehicule, fara vatamari corporale, cei doi soferi au posibilitatea sa completeze formularul de constatare amiabila a accidentului", a declarat Mihai BANU.

"Este bine ca fiecare sofer sa aiba in masina mereu un formular de constatare amiabila, pe care, de obicei, asiguratorii ar trebui sa-l puna la dispozitia asiguratilor in momentul in care au incheiat polita de raspundere civila auto (RCA)", a adaugat BANU.

Practic, acesta este un document care culege informatii despre eveniment, dinamica accidentului, pe baza declaratiilor celor doi conducatori auto. Apoi se merge la asigurator, iar inspectorul de dauna stabileste culpa unuia dintre soferi sau culpa comuna a celor implicati in accident si redacteaza documentele necesare repararii autovehiculelor.

"Dupa eveniment, soferii se duc la societatea de asigurari a presupusului vinovat. Si inspectorul de dauna de acolo analizeaza cazul si stabileste care dintre soferi este vinovat si care companie de asigurari suporta cheltuielile", a spus Mihai BANU.

Asiguratii trebuie sa retina ca firma de asigurari poate cel mult sa recomande si in niciun caz sa impuna un anumit service auto pentru repararea masinii.

"Legea nu spune ca pagibitul trebuie sa mearga la un anumit service. Sigur ca fiecare societate de asigurari are incheiate anumite protocoale cu diverse service-uri unde lucrurile se desfasoara ceva mai bine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa oblige pagubitul sa se duca neaparat intr-un service anume", a mentionat oficialul APRIL Broker de Asigurare.

"De asemenea, am vazut ca societatea de asigurari conditioneaza deschiderea dosarului de dauna de prezenta ambelor masini implicate in accident, lucru pe care legea nu il prevede. Este un abuz. Dar in cazul in care exista suspiciuni, i se comunica partii pagubite intr-un timp de cateva zile faptul ca societatea de asigurari vrea sa desfasoare investigatii suplimentare", a adaugat el.

Constatul amiabil este un formular folosit in Europa pe scara foarte larga si poate fi utilizat chiar si atunci cand circuli in strainatate. Mai multe detalii despre acest formular puteti gasi aici.

In 2013, companiile de asigurare din Romania au raportat un volum total de prime brute subscrise de 8,29 miliarde lei (1,88 miliarde euro), respectiv indemnizatii brute platite de circa 4,94 miliarde lei (1,12 miliarde euro), conform datelor provizorii comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO