1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Oare vom ramane si fara credite bancare?

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre Ordonanta privind amanarea ratelor bancare, efectele acestora in economie, dar si despre importanta deciziilor pe care noi, ca si cetateni, trebuie sa le luam in aceasta perioada de criza, au discutat Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, si Sergiu COSTACHE, Revista Primm Asigurari si Pensii, intr-o Editie Speciala a emisiunii Ora de Risc by XPRIMM #DeAcasa.

PROMOCare este situatia in domeniul bancar cu creditele?

"Situatia in acest moment este urmatoarea: avem in vigoare o ordonanta care spune ca pentru toate persoanele afectate in mod direct sau indirect de pandemie se poate suspenda plata ratelor bancare cu pana la noua luni de zile, dar pana la maximum 31 decembrie 2020. Suspendarea se poate face printr-o solicitare pe care debitorul trebuie sa o depuna la banca de la care a luat creditul", a precizat Iulius Marian FIRCZAK.

"In privinta creditelor ipotecare, Ordonanta si Norma de aplicare a Ordonantei spune asa: poti solicita pana la noua luni amanarea ratei, iar dobanda din aceasta perioada o vei plati in urmatoarele 60 de luni, impartita in mod egal, iar creditul va fi prelungit cu acea perioada pe care clientul o solicita peste termen, bineinteles daca varsta clientului permite prelungirea creditului. Daca varsta nu permite, rata va creste cu aproximativ 15-20 de lei, intrucat perioada trebuie restransa", a adaugat el.

Insa, conform oficialului Parlamentului, unele banci au venit cu solutii in acest caz, astfel ca, timp de trei luni, le sunt permise clientilor sa nu mai plateasca dobanda, iar contractele de credit vor fi prelungite cu pana la trei luni.

"Pentru trei luni, bancile permit clientilor sa nu mai plateasca deloc dobanda, iar contractele de credit vor fi prelungite cu trei luni. Au fost cred ca trei banci in piata care au venit cu aceasta solutie, in momentul in care Ordonanta a intrat in aplicare. Problema este insa ca Ordonanta a intrat in Senat si acolo a fost modificata, iar solicitarea de amanare a ratelor nu o poate face nu doar persoana afectata direct sau indirect de pandemie, ci orice cetatean care doreste sa nu mai plateasca rata. Practic, se introduce un risc major in sistemul bancar in aceasta Ordonanta", a spus Iulius Marian FIRCZAK.

Potrivit deputatului, este foarte important ce decizii luam, fiecare dintre noi, in perioada de criza. "Trebuie sa luam deciziile cu pasi scurti, pentru a nu se creea dezechilibre majore in economie. Nu trebuie sa oprim acum economia, iar ulterior sa nu mai stim cum sa o repornim. Pasi marunti si numai exact acolo unde este necesar", a completat el.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate interviurile video pe care le realizam, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Ora de Risc, Editie Speciala: Pensii, viata si... RCA

968 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO