1asig.ro

VIDEO: Paul CARTY: Unele tari aleg sa completeze IDD cu elemente noi, ceea ce nu este un lucru de dorit

5 min. / 1.540 cuvinte
La ce nivel se situeaza statele membre ale Uniunii Europene din punctul de vedere al implementarii IDD? Care sunt principalele provocari intalnite, pana acum? Despre toate aceste aspecte, si nu numai, au vorbit, in cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business, Nic de MAESSCHALCK, Director, BIPAR - The European Federation of Insurance Intermediaries, si Paul CARTY, Head of EU Affairs Committee, BIPAR.

PROMO


"Fiecare element din legislatia nationala actuala care vizeaza sectorul financiar si, implicit, piata de asigurari, este inspirat sau bazat, in proportie de 90%, de principii, stadarde sau directive internationale. Un sector ca cel in care activam noi, extrem de bine reglementat, trebuie sa colaboreze activ cu autoritatile nationale in asa fel incat sa se asigure ca politicienii si toate autoritatile care intra in contact cu acest sector stiu ce nevoi avem si de ce avem nevoie pentru a putea continua sa inovam si sa dezvoltam business-uri in beneficiul clientilor", a explicat Nic de MAESSCHALCK.

In ceea ce priveste implementarea IDD, "Romania a intarziat un pic, insa nu este singurul stat membru in aceasta situatie. IDD reprezinta o directiva de armonizare minima. Unele tari aleg sa adauge elemente acestei directive, ceea ce nu este, neaparat, un lucru de dorit, pentru ca o pot complica foarte mult. Ne-am dori ca fiecare stat membru sa respecte cat mai indeaproape forma actuala a IDD-ului: acest lucru este important deoarece ar permite o mai mare convergenta intre statele membre, de-a lungul timpului", a subliniat Paul CARTY.

BIPAR nu isi doreste amendamente la IDD. "Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa existe o pauza in aducerea de completari sau de modificari directivei IDD, deoarece schimbarile au nevoie de timp si sunt costisitoare, din punct de vedere financiar. IDD este o legislatie echilibrata si rezonabila, consideram ca ar trebui sa ii lasam timp sa fie implementata asa cum trebuie si sa o revizuim gradual, in timp. Nu ne dorim sa vedem schimbari in acest moment, au existat deja prea multe reglementari in ultima perioada. Acum este momentul sa implementam si sa adaptam legislatia pe care o avem deja", a adaugat Paul CARTY.

"IDD reprezinta un set de reguli bazat pe activitati, care trebuie lasat pentru a fi integrat si in cultura pietei de asigurari, nu doar implementat ca un simplu set de legi", a precizat Nic de MAESSCHALCK.

809 accesari