1asig.ro

VIDEO: Piata de intermediere in 2013 - cresterea continua, portofoliile se diversifica

5 min. / 1.540 cuvinte
Gradul de intermediere in asigurari a ajuns la aproape 41% in primele 9 luni din 2012, iar acest procent va creste in anul urmator, cand piata de brokeraj din Romania va fi marcata si de dezvoltarea mai multor segmente de asigurari, a punctat Liviu HULUTA, CEE&CIS Marketing & Communication Coordinator, MARSH Romania, in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzate ieri de RFI. "In 2013, gradul de intermediere va continua sa creasca si se va face o diversificare a portofoliului in piata, urmand sa creasca si alte linii de asigurare, in special cele de sanatate si cele de raspundere civila. De asemenea, cred ca tendinta va fi ca piata sa devina mai sanatoasa si mai sustenabila", a declarat Liviu HULUTA.

Tendinta de crestere a gradului de intermediere in asigurari nu este remarcata doar in Romania, ci si la nivelul altor tari din CEE si CIS. Un caz particular este Bulgaria, care evolueaza intr-un ritm alert la acest nivel, ponderea brokerilor tinzand spre 50% deja, fara insa a da semne de stagnare, a precizat reprezentantul MARSH Romania.

Desi piata de asigurari din Bulgaria este mult mai mica decat cea din Romania, aceasta are o densitate mai mare a asigurarilor, conform XPRIMM INSURANCE Report 1H 2012. Astfel, in primele sase luni ale lui 2012, romanii au cheltuit pentru produse si servicii de asigurare 43,4 EUR, in medie, cu 97,9 EUR mai putin decat media calculata pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (141,3 EUR/loc), in timp ce bulgarii au cheltuit 57,8 EUR.

"In Bulgaria asiguratorii si brokerii au promovat foarte mult asigurarile si cred ca oamenii au o deschidere un pic mai mare fata de asigurari decat in Romania", a explicat Liviu HULUTA.

Conform datelor publicate de CSA, in ianuarie-septembrie 2012, primele intermediate de brokerii romani de asigurari au totalizat 2,5 mld. lei, nivel in crestere cu 5,26% fata de intervalul similar din 2011. Raportat la totalul primelor brute subscrise de asiguratori (6,2 mld. lei), gradul de intermediere a fost de 40,95%. Veniturile brokerilor din activitatea de intermediere au totalizat 504,8 mil. lei, valoare in crestere cu 2,98% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit rezultatelor financiare transmise de 82 de companii de brokeraj in asigurari pentru insuranceprofile.ro, la nivelul primelor noua luni ale anului curent, primii cinci brokeri (MARSH Romania, PORSCHE Broker, UNICREDIT Insurance Broker, SAFETY Broker, DESTINE Broker) au generat circa un sfert din totalul pietei de brokeraj, in timp ce afacerile Top 10 (care include si AON Romania, TRANSILVANIA Broker, PIRAEUS Insurance Broker, AIR Broker si GRAS SAVOYE Romania) insumeaza putin peste 900 mil. lei, echivalentul a circa 36% din totalul de 2,5 mld. EUR cat a fost piata la finalul lunii septembrie.

1.777 accesari