1asig.ro

VIDEO: Titi AUR: Problema accidentelor rutiere grave este una nationala. Fiecare mort inseamna costuri sociale mari

5 min. / 1.540 cuvinte

Statisticile sumbre arata ca Romania a fost si in 2018 liderul Uniunii Europene privind rata deceselor pe sosele, aproape dublu fata de media europeana. Prezent in emisiunea Ora de Risc, difuzata marti, 14 mai a.c, Titi AUR (Academia Titi Aur - ATA) a discutat cu Sergiu COSTACHE - Revista RIMM Asigurari & Pensii despre greselile soferilor care duc la cresterea numarului de accidente grave, dar si despre modalitatile prin care participantii la trafic pot evita un accident si chiar pot sa-si salveze viata.


PROMO

"Romania este o tara submotorizata. Adica la acelasi numar de locuitori, comparativ cu Suedia, Anglia sau Olanda se conduce mult mai putin. Sunt mai putini soferi si sigur mai multi km parcursi. Daca ar fi sa ne raportam la numarul de km parcursi, statistica Romaniei ar arata mult mai rau, adica, nu doar suntem dublu decat media europeana, ci sunt mult mai rau decat atat, ca sa nu mai vorbim ca, de fapt, Suedia, Anglia si Olanda au foarte putine accidente. Suedia a inregistrat in ultimii 2 ani un record, zero copii accidentati, ei avand si proiectul Vision Zero, iar anul trecut au avut 153 de decese in toata tara si spera sa ajunga la zero victime", a precizat Titi AUR.

"Problema accidentelor rutiere grave este o problema nationala. Cred ca ar trebui sa fie chiar o problema de CSAT pentru ca mor 2.000 de oameni, avem 8.800 de raniti grav si 24.000 de raniti usor in fiecare an. Fiecare mort sau ranit grav nu inseamna doar cheltuieli de inmormantare, inseamna costuri sociale mari. Se moare la o medie de 35-37 de ani, asta inseamna ca persoana nascuta, crescuta si educata pana la acel moment in loc sa munceasca, sa-si plateasca datoriile si sa-si intretina familia, dispare dintr-o greseala", a mentionat Titi AUR.

Titi AUR spune ca peste 80% din accidentele grave sunt provocate de soferii care au experienta in condus, nu au inregistrat evenimente de-a lungul anilor si parcurg aceleasi rute frecvent, de aceea, acorda mai putina atentie drumului, iar in situatii limita nu reactioneaza corespunzator.

"Aproximativ 85% dintre accidentele grave cu morti si raniti sunt produse de persoanele care conduc de mult timp, care au o vasta experienta, nu au avut evenimente rutiere, si care, in general se deplaseaza pe rute cunoscute. Adica sunt considerati oameni seriosi, buni soferi pentru ca nu au avut evenimente, dar nefiind pregatiti si considerand ca lor nu li se poate intampla si fiind mai putin atenti la drum, atunci cand apare situatia limita, reactiile sunt gresite. Asadar, 85% din accidentele sunt provocate, nu de teribilisti, ci de persoanele care nu sunt suficient de pregatite", a adaugat Titi AUR.

Oficialul ATA spune ca un procent mare dintre romani poarta centura de siguranta doar de teama unei posibile amenzi din partea autoritatilor, nefiind constienti ca, de fapt, ea salveaza vieti.

"Mai mult de jumatate dintre soferii din Romania, 60-70%, poarta centura de siguranta doar pentru a nu primi amenda si nu pentru ca trebuie sa fie in siguranta. Vedem de multe ori pe strada masini, in care parintii poarta centura in fata ca sa nu ia amenda, iar in spate copiii sunt fara centura. Nu inteleg de ce copiii sunt lasati in totala nesiguranta", a mentionat Titi AUR.

Ce parere aveti despre masinile autonome?

"Masina autonoma inseamna ca merge singura, iar pasagerul sta in masina. Masina pana cand va circula singura pe drumurile din Romania mai e, insa este viitorul, iar ceea ce nu stiu inca oamenii este ca deja a inceput sa se instaleze intre noi. Si asta pentru ca sunt masini care te avertizeaza, care franeaza singure, care parcheaza, deci nu stunt chiar autonome, autonome, dar au elemente de masini autonome, probabil intr-un numar de ani vor fi autonome complet si vor merge pe autostrazi, insa incet, incet ne apropiem acolo", a concluzionat Titi AUR.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

621 accesari