1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Vremea in tara: Cod portocaliu de inundatii si circulatie in conditii de iarna in mai multe judete

Conditiile meteorologice nefavorabile din ultimele zile provoaca dificultati in mai multe zone din tara. Astfel, in momentul de fata, in mai multe bazine hidrografice din tara exista avertizari de inundatii, se circula in conditii de iarna in mai multe judete, iar in Fagaras este risc de avalansa.

Cod portocaliu de inundatii pe afluentii raului Buzau, Cod galben in alte 10 bazine hidrografice

Afluentii raului Buzau, aferenti sectorului aval statiei hidrometrice Nehoiu (judetul Buzau) se afla sub avertizate Cod portocaliu de inundatii pana joi, la ora 18:00, iar raurile din 10 bazine hidrografice din zona Munteniei, Moldovei si Dobrogei se vor afla sub Cod galben de inundatii pana vineri dupa-amiaza, anunta AGERPRES.

Astfel, conform prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 20 aprilie, ora 6:00 — 20 aprilie, ora 18:00, pe afluentii Buzaului, aferenti sectorului aval S.H. Nehoiu — judetul Buzau se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Aparare. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele hidrografice Slanic si Calnau, dar si pe afluenti de grad inferior ai raurilor atentionate.

De asemenea, pana vineri la ora 16:00, se vor afla sub Cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice: Olt (afluentii aferenti sectorului aval Calimanesti) din judetele Gorj, Valcea, Arges, Olt si Dolj, Vedea din judetele Arges, Olt si Teleorman, Arges (bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior) — judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov, Ialomita (bazin superior si mijlociu), Prahova — judetele: Dambovita, Prahova si Ialomita. Conform INHGA, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice: Oltet — bazin superior, Vedea — bazin superior, Neajlov, Ialomita—afluenti bazin superior si mijlociu si Teleajen.

Tot pana vineri, la ora 16:00, sunt avertizate si raurile din bazinele hidrografice: Buzau (afluentii aferenti sectorului aval S.H. Nehoiu) — judetul Buzau, Calmatui — judetele Buzau si Braila, Barlad si afluenti (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati), Rm. Sarat (judetele Buzau si Vrancea), afluentii mici ai Siretului din judetele Galati si Vrancea, afluentii mici ai Prutului din judetele Vaslui si Galati, raurile mici din Dobrogea — judetele Tulcea si Constanta. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice: Niscov, Slanic, Calnau si pe raurile mici din judetele Vaslui, Galati si Tulcea.

Circulatie rutiera in conditii de iarna in mai multe judete din tara

Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna in mai multe judete, zeci de localitati nealimentate cu energie electrica, joi dimineata, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a anuntat AGERPRES. De asemenea, trenul Buzau - Nehoiasu a avut joi dimineata o intarziere de aproape 50 de minute dupa ce in zona Badila - Rusavatu calea ferata a fost blocata de mai multe trunchiuri de copaci.

Pe toate drumurile nationale din judetul Brasov se circula in conditii de iarna, fara blocaje rutiere sau drumuri inchise, a precizat pentru AGERPRES, Adriana Nicula, directorul Regionalei de Drumuri si Poduri Brasov. La Poiana Brasov, stratul de zapada atingea 20 de centimetri la ora 10:10, in zona continuand sa ninga.

In Timis, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT) a intervenit in ultimele ore cu material antiderapant pe portiunile de drum din zona montana din vestul tarii care au fost afectate de ninsori.

Carosabilul este umed in Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti si alterneaza in unele locuri cu portiuni uscate sau cu zapada.

Circulatia rutiera pe DN 1 (E60), intre localitatile Ciucea si Poieni din judetul Cluj, si pe DN 1J, intre Garbau si Capusu Mare, a fost oprita joi, la ora 09:00, in urma prabusirii unor copaci pe carosabil din cauza vantului puternic, potrivit unei informari a Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Politie Romane.

De asemenea, se circula in conditii de iarna si in Covasna, Bistrita-Nasaud, Suceava, in zona montana a judetului Buzau, in Bacau si in Neamt.

Mai multe despre situatia in timp real a traficului din tara sunt disponibile pe site-ul Infotrafic al Politiei Romane.

Risc mare de avalansa in Fagaras

Grosimea stratului de zapada este de peste 150 de centimetri in zona de creasta a masivului Fagaras, riscul de producere a avalanselor fiind mare, a anuntat, joi, Serviciul Public Judetean Salvamont (SPJS) Arges.

"In urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zapada la Cota 2000 — Transfagarasan masoara 154 cm, in crestere cu 10 cm la aceasta altitudine. Zapada a fost viscolita spre vai, astfel incat in zona cabanei Capra, la 1.550 m altitudine, stratul proaspat nins atinge 30 cm. (...) Peste structurile de placa existente s-a depus zapada proaspata, umeda, ceea ce sporeste riscul dinamizarii zapezii, expunerea fiind si sub altitudinea de 1.700 de metri, din cauza eventualelor avalanse care pot veni de la altitudini superioare", se precizeaza intr-un comunicat transmis AGERPRES de salvamontisti.

Potrivit aceleiasi surse, riscul de avalansa este de gradul 4 la altitudini de peste 1.700 de metri, astfel ca toate traseele montane din judetul Arges sunt si vor ramane inchise.

"Atentionam schiorii de freeride si cei care practica schiul de tura ca in urmatoarele zile riscul de avalansa va fi mare, pentru ca cei 10 cm depusi la altitudinea de 2.000 de metri sunt acumulati pe alocuri in troiene si placi de vant, formatiuni instabile care se pot desprinde chiar si la incarcari usoare, sau chiar spontan", se mai mentioneaza in comunicat.

Turistii care vor ajunge in zona montana din Arges sunt sfatuiti sa nu incerce sa urce pe traseele inchise si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuarii drumetiilor, in asa fel incat sa se incheie inainte de lasarea intunericului.