1asig.ro

Ziua Femeii aduce varful de vanzari in piata afacerilor cu flori? Un business de peste 300 milioane lei

5 min. / 1.540 cuvinte
Afacerile cu flori inregistreaza, in aceste zile, cele mai ridicate vanzari. De 8 Martie, peste 10 milioane de romance sarbatoresc "Ziua Femeii" si ce poate fi mai nimerit drept cadou decat un buchet de flori.

PROMO


Un calcul simplu, realizat de Frames, arata ca florile oferite doamnelor si domnisoarelor de 8 Martie costa peste 20 milioane de euro, daca luam in calcul ca macar o treime dintre acestea primesc un buchet care costa, in medie, 30 de lei.

Potrivit unui studiu realizat de o companie de profil, cele mai cautate flori sunt, de 8 Martie, cele specifice primaverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele. Cele mai apreciate flori de catre romani sunt insa trandafirii.

Cert este ca, pentru firmele din domeniu, vanzarile de 8 Martie reprezinta o mare parte din cifra de afaceri la nivelul intregului an.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Frames, afacerile din comertul cu ridicata al florilor (CAEN 4622) au depasit, in 2017, nivelul de 336 de milioane de lei. Si profitul companiilor din domeniu a crescut semnificativ, la 26,1 milioane de lei in 2017, fiind cu aproape 10 milioane mai mare decat in 2016.

,,Pe fondul consolidarii puterii de cumparare si extinderii ofertei de servicii, piata florilor din Romania a continuat sa creasca in 2018, datele preliminare indicand un avans intre 15-20% fata de anul precedent. Iar 2019 a pornit sub auspicii, de asemenea, foarte favorabile, business-ul din acest sector urmand sa treaca, cel mai probabil, de nivelul de 350 milioane de lei'', estimeaza analistii Frames.

In sectorul comertului cu ridicata al florilor erau inregistrate, in 2017, 523 de companii.

"Numarul firmelor, in prezent, este aproape dublu fata de cel inregistrat in 2010, semn al interesului investitorilor pentru acest sector. De exemplu, daca in 2010 activau 298 de firme, in 2016 se ajunsese la 498 de companii", spun analistii.

Statistica arata ca cele mai multe companii activeaza in Bucuresti si Ilfov (263), urmate de judetele Cluj (52), Iasi (49), Arges (43), Brasov (42), Mures si Timis (33) si Sibiu cu 30 de firme specializate in comertul cu ridicata al florilor si plantelor.

In sectorul afacerilor cu flori activeaza peste 1.200 de angajati. Potrivit analistilor de la Frames, dincolo de datele comunicate la Ministerul Finantelor si Registrului Comertului, business-ul din acest domeniu trebuie privit intr-o dimensiune mult mai larga.

"Comertul cu ridicata al florilor acopera doar o parte din afacerile din acest sector, reprezentand tranzactiile provenite in principal din importuri. In comertul cu amanuntul activeaza insa si companii care produc flori in tara si pe care le vand in regie proprie. In plus, exista in continuare o piata neagra a florilor care se afla la un nivel ridicat, atat din prisma volumului vanzarilor cat si a personalului angajat", arata studiul Frames.

Florariile virtuale, in trend

Potrivit analizei Frames, piata florilor din Romania se afla in plin proces de maturizare si consolidare. Intr-un sector in care transportul si depozitarea sunt esentiale, avand in vedere marfa perisabila, companiile care au investit semnificativ in domeniu au ajuns sa controleze mare parte din piata, dovada rezultatele financiare.

"Pe fondul competitiei acerbe, multe dintre companii au inteles ca viitorul il reprezinta dezvoltarea la nivel de retea (import/productie-distributie-comercializare), iar potentialul de investitie in acest sens este unul foarte ridicat. Dincolo de dezvoltarea retelelor de florarii, un trend tot mai puternic in piata il reprezinta dezvoltarea serviciilor online. Floria sau Floridelux sunt doar doua dintre cele mai cunoscute exemple de business-uri cu flori pe internet care au investit in platforme de comenzi online si in centre de distributie la nivel urban. A cumpara flori de pe telefonul mobil reprezinta, in 2019, o optiune tot mai populara", arata analiza Frames.

Femeile, majoritare in Romania

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, din cele 19,644 milioane de persoane care la 1 ianuarie 2017 aveau resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei pentru cel putin 12 luni, circa 10,041 milioane erau femei, reprezentand 51,1% din totalul populatiei rezidente.

Dintre acestea, 5,504 milioane locuiau in mediul urban, reprezentand 52,3% din totalul populatiei urbane. In mediul rural, ponderea populatiei feminine era de 49,8%.

Statistica arata, pe de alta parte, ca populatia feminina este mai "imbatranita" decat cea masculina cu 3,3 ani. Daca varsta medie nationala este de 41,7 ani, varsta medie feminina este de 43,3 ani, iar varsta medie masculina de 40 ani.

768 accesari