22% din primele subscrise de asiguratorii din Moldova au fost cedate in reasigurare. Cat de protejati sunt asiguratorii locali?

Tweet
Peste 137 milioane lei sau 22% din primele subscrise de asiguratorii moldoveni au fost cedate in reasigurare in primele sase luni ale anului 2016, arata datele publicate de autoritatea de supraveghere a pietei de profil din Republica Moldova (CNPF). Comparativ cu perioada similara a anului 2015, s-a inregistrat o crestere de 31% a acestui indicator, inclusiv pe fondul devalorizarii monedei nationale si conversiei acesteia in valuta (contractele de reasigurare sunt incheiate in EUR/USD).

Reasigurarea este practic o "asigurare a asiguratorilor", care permite companiilor sa isi protejeze portofoliul, dar si sa preia riscuri mai mari fata de nivelul permis prin capitalul acestora.

Conform legislatiei in vigoare, limita maxima a raspunderii asiguratorului (reasiguratorului) pentru un risc asigurat sau preluat in reasigurare nu poate depasi 25% din valoarea capitalului propriu si a rezervelor tehnice. "Astfel, asiguratorii locali plaseaza in reasigurare contractele cu limite de raspundere ridicate si cu un grad inalt de risc, in scopul diminuarii impactului despagubirilor care pot surveni in cazul evenimentelor asigurate'', explica Vitalie POLIVENCU, Sef Directie Asigurari si Reasigurari Departamentul Vanzari, MOLDASIG.

Ce se intampla insa in practica?


"Fiecare companie isi stabileste propria strategie de reasigurare, tinand cont de legislatia in vigoare. Cel mai frecvent sunt cedate riscuri pe segmentele de bunuri, Casco si aviatie", puncteaza Vitalie POLIVENCU.

Pentru companiile care emit polite Carte Verde, retinerea proprie este de 250.000 euro/per caz, restul fiind cedat in reasigurare prin intermediul Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule in baza unui acord comun, care ofera acoperire de reasigurare pentru toate companiile autorizate sa emita polite Carte Verde. De asemenea, este important sa mentionam ca riscurile subscrise pe politele auto obligatorii RCA nu sunt cedate in reasigurare.

Unde se cedeaza in reasigurare riscurile din Moldova?


Companiile de reasigurare din Rusia si tarile UE raman principalii parteneri de reasigurare pentru societatile din Moldova.

"Printre avantajele pe care le ofera piata de reasigurare din Rusia sunt lipsa barierelor lingvistice, tarife de reasigurare convenabile si abordarea similara in ceea ce priveste evaluarea riscurilor, solutionarea despagubirilor etc. Catre companiile din UE se cedeaza riscurile mari care necesita plasarea la companii cu un rating mai mare si cu un grad de stabilitate inalt", opiniaza Vitalie POLIVENCU.

Partenerii generali ai MOLDASIG S.A. sunt companii de reasigurare precum: SCOR, AIG, INGOSSTRAKH, ROSGOSSTRAKH, KAPITAL Re, POLISH Re, SAVA Re, GEN Re. Mai mult, in cazul riscurilor plasate facultativ, de cele mai multe ori, se apeleaza la serviciile brokerilor specializati.''

5 asiguratori din Moldova au transferat in reasigurare 84% din totalul primelor reasigurate in piata

Potrivit informatiilor oficiale, din 15 companii active pe piata, 13 cedeaza riscuri in reasigurare. Printre primele 5 societati de asigurare dupa volumul primelor cedate in reasigurare se numara DONARIS VIENNA Insurance Group - 42,09 milioane lei, MOLDASIG - 22,23 milioane lei, ALLIANCE Insurance Group - 18,55 milioane lei, GRAWE CARAT Asigurari - 17,77 milioane lei si ACORD-GRUP - 14,44 milioane lei.Insumat, cele cinci companii au cedat prime in reasigurare in valoare de 115 milioane lei, echivalentul a circa 84% din total prime cedate pe piata.

"Este dificil sa apreciem suficienta protectiei (prin reasigurare) companiilor de asigurare din Moldova. Aceasta depinde de structura portofoliului fiecarei companii, conditiile de reasigurare, etc. In cazul companiei pe care o reprezint, pot sa afirm ca avem o protectie solida si rezerve suficiente, fapt care ne permite sa pastram o marja de solvabilitate la un nivel foarte inalt'', puncteaza specialistul citat.

Cum se reasigura tarile vecine?

In ultima perioada, observam o usoara crestere a primelor cedate in reasigurare de catre asiguratorii din Moldova, insa comparativ cu alte state acest procent nu este unul semnificativ.

Spre exemplu, in Romania, pentru categoria asigurarilor generale, aproximativ 32% din primele brute subscrise pe piata au fost cedate in reasigurare, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. In Ucraina, gradul de cedare a riscurilor in reasigurare se ridica la 30%.

In cazul Rusiei, procentul este doar aproximativ 11%, deoarece gradul de retinere proprie este destul de ridicat datorita majorarii capitalului, norma impusa de Banca Centrala a Rusiei.