Care sunt cel mai des intalnite "minciuni" din CV-uri si de la interviurile de angajare?

Tweet
Uneori, in incercarea de a impresiona recrutorii sau de a se pune intr-o lumina favorabila, candidatii pot exagera anumite elemente fie in CV-urile lor, fie in timpul unui interviu de angajare. Care sunt cel mai des intalnite astfel de "minciuni profesionale"? Cat de des se intampla acest lucru? Ne raspund specialistii HR din asigurari.

"Acestea sunt mai mult situatii exceptionale", explica Elena IONESCU, HR Business Partner, Metropolitan Life. "De cele mai multe ori, candidatii nu intentioneaza sa prezinte informatii neadevarate despre ei sau experienta lor profesionala. De regula, aceste situatii apar mai mult din cauza faptului ca nu sunt destul de structurati pentru a transmite acele informatii relevante despre experienta lor profesionala."

Iar cand vine vorba de exagerari, "printre cele mai frecvente se numara felul in care prezinta dezavantajele, `prea sinceri", `prea directi", `perfectionisti" sau mentionarea reusitelor echipei ca fiind personale. De asemenea, pot exista situatii in care nu sunt prezentate corect perioadele de pauza profesionala sau faptul ca studiile nu au fost finalizate", a adaugat Elena IONESCU.

"Atunci cand li se solicita detalii despre motivul schimbarii job-urilor, cam toti candidatii pretind ca isi doresc `noi provocari"", subliniaza si Pia SIMIONESCU, Director Resurse Umane, Gothaer Asigurari Reasigurari. "Atunci cand li se cere sa vorbeasca despre ceea ce au de imbunatatit la comportamentul sau abilitatile lor, in marea majoritate, candidatii raspund `perfectionismul" si `pun prea mult suflet". Nu le putem cataloga minciuni sau exagerari, dar ridica un semn de intrebare, deoarece se repeta la majoritatea candidatilor."

Legat de ce alte aspecte mai "mint" potentialii candidati? "Responsabilitatile avute in trecut, nivelul de cunoastere al limbilor straine si/sau folosirea pachetului Microsoft Office", puncteaza Rodica VISAN, HR Manager, CertAsig.

"Cele mai intalnite exagerari spuse de candidati la interviurile de angajare sunt legate de responsabilitatile pe care le-au avut in cadrul pozitiilor anterioare sau importanta contributiei proprii asupra proiectelor in care au fost implicati", noteaza si specialistii HR din cadrul GROUPAMA Asigurari.

Exagerarile in acest sens pot merge de la "amplificarea contributiei sale la un proiect sau a anumitor realizari, [pana la] asumarea unor merite care nu-i apartin in totalitate [candidatului]", completeaza Marta ROSU, Recruitment and Development Manager, NN Asigurari de Viata.

De asemenea, in cadrul unui interviu, "se intampla si sa apara omisiuni, candidatii optand pentru raspunsuri vagi asa incat sa evite aspecte pe care le considera nepotrivite sau care cred ca i-ar putea pune intr-o lumina mai putin favorabila", a adaugat Marta ROSU.

Un alt aspect care genereaza incorectitudini vizeaza aprecierea atributiilor de la fostul job. "In experienta noastra, cel mai adesea candidatii au supraestimat complexitatea atributiilor din locuri de munca anterioare. Totodata, am intalnit situatii in care perioadele unor colaborari au fost extinse in CV, fara sa corespunda in totalitate cu realitatea", a mentionat Daniela ANTON, Specialist Resurse Umane, Signal Iduna.

Nu in ultimul rand, precizeaza Anita DOBRE, Sef Departament Recrutare si Dezvoltare, OMNIASIG VIG, "intalnim candidati care exagereaza cu experienta profesionala / expertiza tehnica intr-un anumit domeniu. Un alt aspect des intalnit este cel al certificarilor obtinute de-a lungul activitatii profesionale, precum si motivul pentru care au incheiat raporturile de munca cu fostii angajatori."

V-ati abonat la XPRIMM Job? Gasiti locuri de munca din asigurari si brokeraj?

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. Acestea se adreseaza atat celor care doresc sa aplice la cele mai noi posturi disponibile in domeniu, cat si specialistilor in resurse umane din cadrul companiilor care cauta oamenii potriviti, cuprinzand anunturi de angajare ale companiilor de asigurare si de brokeraj din Romania.?

Cu peste 800 de editii, Newsletter-ul XPRIMM Job este recunoscut pentru calitatea si cantitatea CV-urilor primite, fiind transmis saptamanal, in fiecare zi de luni, catre abonatii XPRIMM Stiri.

De asemenea, toate anunturile de angajare aparute in XPRIMM Job, precum si articole si materiale de specialitate de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii pot fi gasite si pe grupul dedicat de LinkedIn.