Pregatirea noii generatii de lideri de business, in contextul schimbarilor tehnologice

Tweet
Noile tehnologii impacteaza performanta organizatiei. Transformarile generate de tehnologie obliga companiile sa se schimbe, procesele sa se modifice, liderii sa fie tot mai buni. Din pacate o cercetare realizata de revista Fortune arata ca doar 7% dintre directorii generali cred in capacitatea companiilor lor de a forma lideri si doar 10% ca initiativele lor de dezvoltare au un impact clar in business, afirma Alina FANITA, CEO, PKF Finconta.

Conform acesteia, pentru a genera un impact in formarea liderilor, este recomandabila conceperea unui program alcatuit din patru tipuri de interventii:
  1. Contextualizarea programului pe baza pozitionarii si strategiei companiei
  2. Asigurarea difuzarii cunostintelor si abilitatilor din program in cadrul organizatiei
  3. Designul programului pentru sprijinirea invatarii
  4. Crearea unui sistem de consolidare a celor invatate si de aderare la schimbare
Contextualizarea programului

Alina FANITA arata ca cele mai multe companii esueza la conversia strategiei in realitate deoarece programul de leadership nu tine cont de etapa in care se gasesc (relansare, extindere/dezvoltare, crestere organica). Acele companii care, insa, tin cont de aceasta etapa au o rata de succes a strategiei de 8 ori mai mare.

Pentru organizatiile care vor sa gestioneze cu succes mediul accelerat de schimbarea tehnologica, dezvoltarea abilitatilor de leadership este necesara. Aceasta dezvoltare e bine sa fie antrenata de noile cerinte strategice si corelata cu convertirea acestora in prioritati de crestere individuala pentru manageri. Cresterea abilitatilor managerilor de a se adapta diverselor situatii si de a invata continuu, le creste de 4 ori capacitatea sa gestioneze schimbarea, potrivit McKinsey.

Asigurarea portantei in cadrul organizatiei

Programul de leadership trebuie sa aiba in vedere intreaga organizatie si nu doar managerii si/sau directorii executivi. Implicarea intregii companii este dificila in mediul de business alert de astazi. Programele de leadership sunt derulate pe o perioada scurta de timp, intre cateva saptamani si cateva luni. Au un caracter sporadic si sunt servite cu portia. Ceea ce face greu ca programul sa tina pasul cu viteza de schimbare a prioritatilor din organizatie, iar liderii sa fie disponibili sa-l urmeze, spune Alina FANITA.

Companiile care au conceput programe de leadership pe o perioada de 1 an, pe toate nivelele ierarhice, cu o prezenta constanta si metode de invatare bazate pe tehnologie au avut rezultate de 6 ori mai bune decat cele care nu au facut acest lucru.

Designul programului pentru sprijinirea invatarii

In opinia Alinei FANITA, fiecare lider de succes povesteste despre felul in care s-a dezvoltat si invatat din abordarea problemelor reale in contexte specifice. Programele de leadership sunt gandite pe calapodul practic al celor invatate. Solicita participantii sa se raporteze la cele invatate pe o perioada extinsa de timp si sa practice ce au invatat in activitatea lor din companie.

Invatarea printr-o metoda orientata pozitiv, spre dezvoltare personala si profesionala, da rezultate foarte bune. Astfel, valorificandu-se punctele tari ale participantilor in locul unor abordari corective, si cu ajutorul coaching-ului, se stimuleaza introspectia si auto-descoperirea.

Consolidarea schimbarii

Adaptarea sistemelor, proceselor si culturii organizationale care sa sprjine dezvoltarea liderilor sunt foarte importante. Altfel, toate cele invatate de cei care vor sa le practice, vor intalni rezistenta si chiar reprimare din partea companiei. Tehnologia poate ajuta accelerarea procesului de schimbare. Blogurile, mesajele video si platformele social-media ajuta liderii sa implice mai multi oameni ca sa faciliteze intelegerea, sa creeze convingeri sustinatoare si sa fie modele de comportamente si competente constructive. Foarte importante sunt si sistemele de management al performantei si feedback pentru consolidarea schimbarilor cerute in legatura cu competentele de conducere.

"Pe masura ce schimbarea strategiilor si modelelor de afaceri se accelereaza, la fel si costul dezvoltarii liderilor. Daca top managementul este preocupat de performanta pe termen lung, atunci trebuie sa se implice cu adevarat in succesul eforturilor de dezvoltare ale leadership-ului acum", adauga Alina FANITA.

Firma de servicii profesionale PKF Finconta are o experienta de peste 24 de ani pe piata din Romania, fiind membra a grupului de consultanta si audit PKF International Ltd.