1asig.ro Printeaza acest articol

2017 incepe cu o crestere a pretului pentru asigurarile auto RCA si Carte Verde


Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) din Moldova a adoptat, la finele anului precedent, o hotarare prin care se majoreaza prima de asigurare de baza la politele RCA si Carte Verde. Potrivit informatiilor oficiale, prima de asigurare de baza pentru politele obligatorii auto RCA se majoreaza cu 20 de lei, de la 715 lei la 735 lei. Hotararea CNPF a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Drept urmare, pentru a calcula pretul final al politei RCA pentru un anumit client, asiguratorul va aplica la prima de baza (735 lei) coeficientii de rectificare (perioada de asigurare, varsta soferului, istoricul de daune, cuantumul cheltuielilor efective ale asiguratorului etc.).

In acelasi timp, hotararea CNPF modifica si prima de baza pentru asigurarile Carte Verde, in functie de zona de aplicare. Astfel, tariful de baza aplicat pentru Zona 1 (Ucraina si Belarus) se reduce, de la 37 euro la 35 de euro. Pentru celelalte zone prima creste, respectiv de la 208 euro la 215 euro pentru zona 2 (Ucraina, Belarus si Federatia Rusa) si de la 552 euro la 563 euro pentru zona 3 (toate tarile Sistemului International de Asigurari Carte Verde). La aceste sume se aplica de catre compania de asigurare 2 coeficienti de rectificare (in functie de tipul autovehiculului si perioada de asigurare) urmand a fi obtinut pretul final platit de client.

Cat de mult va creste pretul asigurarilor auto?

Potrivit specialistilor chestionati de portalul www.xprimm.md, modificarile operate de catre CNPF nu vor duce la o crestere semnificativa a pretului la asigurarile RCA si Carte Verde, si mai degraba la una simbolica. Unul din motive ar fi inclusiv concurenta acerba pe acest segment si politicile de dumping practicate de anumite companii, fenomen care ar putea cauza in viitor falimentul anumitor asiguratori.

De altfel, piata din Moldova se confrunta in prezent cu probleme semnificative, inclusiv cresterea alarmanta a daunelor platite de catre societatile de asigurare in primele noua luni din 2016 de peste 42%, fata de perioada similara din 2015. Vezi aici detalii.

In acelasi timp, de curand CNPF a sanctionat 14 companii de asigurare (din cele 15 active) pentru diverse motive care tin de nerespectarea legislatiei in domeniu, detalii aici. Totodata, actionarii majoritari a 3 societati de asigurare, cu o cota de piata de circa 30% sunt obligati de CNPF sa isi vanda pachetul majoritar de actiuni. Detalii aici, aici si aici.

Precizam ca politele auto domina in continuare portofoliul pietei din Moldova, cumuland 69% in totalul vanzarilor pe segmentul asigurarilor generale.

In primele noua luni ale anului precedent, primele brute subscrise de companiile active pe piata de profil s-au majorat cu 11,58%, trecand de pragul 1 miliard de lei moldovenesti, fata de perioada precedenta din 2015.

Mai multe detalii despre piata de asigurari din Moldova si cele mai recente statistici sunt disponibile pe site-ul specializat: http://xprimm.md/Piata-Asigurarilor-2.htm