1asig.ro Printeaza acest articol

Asiguratorii moldoveni au platit 116 milioane lei pentru accidente in afara tarii in 2016. Vezi statistica pe companii!


116 milioane lei este suma platita de catre asiguratorii moldoveni in 2016 pentru daune produse in afara tarii de autovehicule inmatriculate in Moldova si care detineau polite Carte Verde, arata datele preliminare ale Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), furnizate la solicitarea portalul specializat de asigurari www.xprimm.md. Volumul daunelor a crescut cu peste 65% fata de 2015, fiind un semnal alarmant pentru piata, apreciaza specialistii in domeniu.

Astfel, trebuie remarcat ca aproape jumatate din despagubiri au fost platite de catre ASITO (peste 51 milioane lei), companie aflata in prezent in procedura de administrare speciala si avand vanzarile suspendate. Este de remarcat ca o parte din daunele achitate de ASITO in 2016 sunt "istorice", adica au fost notificate inca in anii precedenti. Mai multe detalii aici.

Urmeaza in clasament, dupa volumul de daune platite, MOLDASIG, ALLIANCE Insurance Group, DONARIS VIG si KLASSIKA Asigurari.

Cele mai multe daune, ca valoare, au fost achitate in zona 3 (toate tarile sistemului Carte Verde), respectiv 97 milioane lei sau 84% din totalul danelor achitate de asiguratori in 2016 pe acest segment. De asemenea, despagubirile in aceasta zona au crescut cu peste 100% in 2016 fata de anul precedent, mai arata informatiile BNAA.

In cat timp trebuie achitata dauna si care ar fi impedimentele?


"Cresterea volumului de daune platite este un semnal ingrijorator. Asiguratorii sunt obligati sa achite despagubirile pe Carte Verde in termen de 2 luni din momentul primirii cererii de plata, in caz contrar se aplica penalitati de 12% pe an din suma datorata. In cazul nostru, le achitam in termen de 30 de zile, nu avem restante pana in prezent, iar valoarea daunelor platite a crescut la 18,7 milioane lei in 2016", au declarat reprezentantii MOLDASIG pentru portalul www.xprimm.md.

De asemenea, vorbind de eventuale intarzieri in plata daunelor, "una din cauze este neprezentarea de catre corespondentul (biroul) de peste hotare a documentelor justificative, privind circumstantele producerii accidentului sau despre faptul ca despagubirea datorata partii vatamate a fost platita", completeaza oficialii citati. Totodata, o alta cauza ar fi si "lipsa unor prevederi in legislatia actuala din Moldova care ar stipula obligatia persoanelor asigurate sa anunte compania de asigurare despre producerea cazului asigurat".

1.694 - numarul dosarelor platite pe Carte Verde

Cifra este in scadere fata de anul 2015, cand au fost platite despagubiri pentru 1.856 dosare. Cele mai multe au fost achitate de catre MOLDASIG, ASITO, DONARIS VIG, ALLIANCE Insurance Group si KLASSIKA Asigurari, mai arata statistica BNAA.

Remarcam, de asemenea, ca aproape jumatate din dosarele platite au fost pentru zona 3.

Dauna medie platita de companii aproape s-a dublat in 2016

68.438 de lei au achitat in medie asiguratorii pentru un dosar de dauna, ceea ce reprezinta o crestere de circa 82% fata de anul 2015. Dauna medie reprezinta raportul intre volumul total al subscrierilor celor 10 asiguratori autorizati pe Carte Verde si numarul de daune platite.

Valoarea daunei medii a crescut, cum era de asteptat, semnficativ in zona 3, respectiv cu 96% fata de anul precedent. O explicatie in acest este faptul ca in cazul producerii unui accident in strainatate, valoarea prejudiciului se calculeaza tinand cont de prevederile legislatiei tarii unde s-a produs accidentul, astfel ca in tarile UE aceste despagubiri pot ajunge la sute de mii de euro. Astfel, "in majoritatea cazurilor, sumele daunelor sunt de zeci de ori mai mari comparativ cu sumele calculate in Moldova in cazuri similare, din considerentul ca sunt calculate in baza actelor normative in vigoare pe teritoriul tarilor respective", puncteaza oficialii MOLDASIG.

In Moldova sunt autorizate sa vanda polite Carte Verde urmatoarele companii: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari (incepand cu ianuarie 2017), GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari, ALLIANCE Insurance Group (fosta VICTORIA Asigurari) si ASTERRA Grup.