1asig.ro Printeaza acest articol

Calin RANGU, ASF: 3 propuneri pentru cresterea inovatiei in asigurari


Calin RANGU, Director, Directia Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a vorbit la Conferinta "Insurance Market Trends" din cadrul FIAR 2017 despre inovatia financiara si propunerile ASF in acest sens.

"Ne-am gandit ca, inclusiv in noile reglementari care apar, sa permitem unele inovatii care sunt deja cunoscute la nivel international si pe care le-am putea aduce si in Romania", a spus Calin RANGU.

Cele trei propuneri sunt, conform reprezentantului ASF:

1. Primul produs pe care ne-am gandit sa il permitem prin norma se refera la asigurarile colaborative. Se vorbeste foarte mult de fondurile mutuale. Legislatia primara este incerta, nu este clar daca e nevoie de o lege noua pentru a permite companiilor mutuale sa activeze pe piata, dar exista modele la nivel european, in care chiar brokerul are un rol important. Aceasta metoda, care este un fel de "peer to peer" (P2P), este permisa si de Solvency II si de legislatia europeana aplicata si in Romania, poate fi o facilitate chiar si pentru marile companii, pentru transportatori. Daca ai 100 de tiruri, poti sa aduni cele 100 de polite intr-o astfel de structura. Din discutii s-a concluzionat ca exista o anumita temere de a lansa produse inovative, deoarece legislatia nu permite sau din cauza ca legislatia este stufoasa sau exista elemente ce pot fi interpretate. Incercam sa clarificam ca unele solutii inovative pot fi permise si chiar sunt invitate companiile sa vina cu solutii noi in piata.

2. Autoconstatarea - notificarea electronica prin care, pentru daunele mici, fara probleme, sa se permita electronizarea transmiterii tuturor informatiiilor, de la scanarea constatului amiabil, pana la transmiterea de poze cu masinile sau scanarea politei de asigurare. Vorbim de sume mici, de sute de lei. Sa nu mearga clientul 50 km pana la centrul de daune pentru o zgarietura. Acest lucru ar reduce, probabil, cheltuielile. Putem vorbi si de reconstatare, care va face subiectul unei comunicari din partea ASF.

3. Plata la utilizare - reprezinta o a treia propunere, care este putin mai complicata, dar, din punct de vedere legal, noua Lege RCA are elementele necesare sa permita aceste lucruri. Plata la utilizare este un concept prin care se declara un numar de kilometri, se folosesc sistemele telematice pentru cei care doresc sa utilizeze asemenea device-uri. Este ca la energie, cand pe factura ti se pune un numar de kilowati, iar la sfarsitul anului se numara si se plateste diferenta. In acest mod, se pot rezolva si problemele celor care nu folosesc masinile, iar cei care le folosesc sa stie pentru ce platesc. Platesti cat utilizezi. De exemplu, daca faci 12.000 km pe an, la o polita de 1.200 lei, iese cam 0,1 lei pe kilometru.

"Vom pune aceste solutii la dispozitia asiguratorilor, daca acestia vor sa le aplice. Nu sunt lucruri care vor fi obligatorii, dar este permis un cadru in care oamenii sa poata inova, sa poata crea, sa dezvolte produse, astfel incat consumatorul final sa aiba de unde alege ce ii convine cel mai mult. Noua lege permite si reinnoirea politelor, care este o alta premiera", a precizat Calin RANGU.

"Acestea sunt trei idei de inovatie care pot fi puse in aplicare rapid, mai sunt si alte elemente noi pe care legislatia le poate aduce, precum decontarea directa, care este un concept important din perspectiva corectitudinii relatiei cu consumatorul. Contractul RCA este unul deschis, se pot adauga servicii suplimentare. Credem ca atractivitatea pentru consumatori va fi mai mare, loialitatea lor va creste si, in acest fel, si increderea in sistemul de asigurari se va putea dezvolta", a adaugat el.