1asig.ro Printeaza acest articol

Cornel COCA CONSTANTINESCU: Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor trebuie actualizata


Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este o lege ce trebuie actualizata, a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte - Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Legea a intrat in vigoare in anul 2008, este o lege ce trebuie actualizata, pentru ca practica ne-a aratat ca, pe anumite zone, legea este perfectibila. In ceea ce priveste actionariatul si guvernanta, trebuie lucrat. Pe de alta parte, nivelul de capitalizare al companiei, astazi bine capitalizata pentru nivelul de business pe care il au - adica un grad de cuprindere de aproximativ 19-20% -, dar care este perspectiva, unde vrem sa ajungem? Noi trebuie sa atingem obiectivul pentru care PAID a fost infiintat, adica sa ajungem la un grad de cuprindere in asigurare de 100%. In acel context, ce trebuie facut? Compania trebuie sa se pregateasca, actionarii sa se pregateasca, compania sa fie bine capitalizata si sa poata face fata riscurilor pe care si le asuma in administrare", a spus Cornel COCA CONSTANTINESCU in cadrul unui interviu oferit Publicatiilor XPRIMM.

In opinia acestuia, asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD) este o microasigurare, respectiv o asigurare cu putine riscuri, bine definite, costuri prestabilite, sume asigurate prestabilite si o asigurare de masa.

"Important este acum cum reusim sa creem un plus de constientizare la nivelul populatiei pentru a isi asigura bunurile pe care sunt proprietari. Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de proprietari: 96% dintre locuinte sunt detinute in proprietate de persoane fizice si juridice. Nu cred ca oamenii nu vor sa se asigure impotriva riscurilor de catastrofa, cred ca mesajul trebuie sa vina din piata, piata trebuie sa le explice oamenilor de ce au nevoie de aceasta asigurare. Altfel, vom ramane intr-o zona de periferie, in care orice asigurare obligatorie este perceputa ca o taxa", a precizat Vicepresedintele ASF.

La sfarsitul lunii octombrie 2017, erau in vigoare 1.678.816 polite PAD, in crestere fata de luna precedenta, potrivit datelor PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Polita PAD acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren. Polita PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Cititi aici intregul interviu cu Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte - Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF.