1asig.ro Printeaza acest articol

ASF si RAR, parteneri in implementarea a trei proiecte care vizeaza cele 7,6 milioane de autovehicule din Romania


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca va colabora cu Registrul Auto Roman (RAR) pentru implementarea a trei proiecte care vizeaza cele 7,6 milioane de autovehicule din Romania.

Astfel, Ovidiu WLASSOPOL, Prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a avut joi - 25 ianuarie a.c. o intalnire cu George Adrian DINCA, Directorul General al Registrului Auto Roman, in cadrul careia au fost agreate de catre ambele parti sustinerea in implementarea si derularea a trei proiecte importante cu impact asupra tuturor autovehiculelor din Romania.

Primul proiect se refera la efectuarea inspectiilor tehnice de siguranta pentru vehiculele cu avarii ale sistemelor de siguranta rutiera. In Strategia pentru Siguranta Rutiera, precum si in Planul de implementare a acesteia, adoptate prin Hotararea de Guvern nr. 755/2016, este prevazuta cresterea sigurantei rutiere prin imbunatatirea starii tehnice a parcului auto, iar una dintre masuri presupune introducerea inspectiei tehnice de siguranta pentru repunerea in circulatie a vehiculelor implicate in accidente rutiere majore.

Aceasta masura presupune ca unui autovehicul, ale carui sisteme de securitate rutiera sunt grav avariate in urma unui accident, sa i se suspende inspectia tehnica periodica (ITP), urmand ca dupa efectuarea reparatiei sa i se efectueze o verificare a conformitatii starii tehnice. Daca in urma acestei verificari, autovehiculul indeplineste cerintele functionale si dimensionale, inspectia tehnica periodica (ITP) reintra in valabilitate. Aceasta verificare va fi obligatorie doar pentru autovehiculele care au anumite tipuri de avarii ce pot pune in pericol siguranta rutiera. Masura va avea consecinte asupra tuturor autovehiculelor, precizeaza ASF.

Al doilea proiect se refera la constituirea corpului constatatorilor de dauna independenti. Acest proiect vine in completarea Normei RCA si va presupune liberalizarea acestei meserii, asigurandu-se conditiile de independenta, pregatire profesionala si raspundere a viitorilor constatatori de dauna. In urmatoarele luni va incepe dezbaterea pe acest subiect, urmand ca in trimestrul trei al acestui an proiectul sa devina functional.

Al treilea proiect se refera la un serviciu care va fi pus la dispozitie de catre Registrul Auto Roman, cu sprijinul ASF, pentru o informare rapida, corecta si transparenta a cumparatorilor de autovehicule la mana a doua. Practic, printr-un sms transmis catre Registrul Auto Roman, cumparatorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiente avute in timp ale acestuia, precum si informatii generale despre daunele inregistrate de catre acel autovehicul.

Piata auto second hand din Romania a fost in ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informatii relevante asupra uzurii sau starii tehnice a unui autovehicul.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a informat ca, in limitele furnizarii unor informatii care se supun reglementarilor de protectie a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informatii privind cazierul de daune al fiecarui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de dauna.

"Soferii din Romania, consumatori de produse de asigurari, trebuie sprijiniti, informati si protejati de catre ASF si RAR. Implementarea acestor proiecte ambitioase devine din acest moment prioritatea numarul unu atat pentru sectorul de protectie a consumatorilor din ASF, cat si pentru Registrul Auto Roman. Vom prezenta periodic buletine informative cu privire la stadiul de implementare a acestor proiecte. Avem incredere ca impreuna vom insanatosi cele doua piete conexe care trebuie sa se adapteze nevoilor consumatorilor", a declarat Ovidiu WLASSOPOL, Prim-vicepresedinte ASF.