1asig.ro Printeaza acest articol

FIC: Scade increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania


Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania este pe o panta descrescatoare in ciuda rezultatelor bune si a cresterii economice, arata rezultatele ultimului indice al perceptiei realizat in randul membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC - Foreign Investors Council Romania).

Cele mai recente cifre ale indicelui perceptiei membrilor FIC despre mediul de afaceri din Romania confirma scaderea semnificativa a increderii inregistrata in anul 2017 in ciuda faptului ca 54% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa creasca in acest an.

Peste 70% dintre respondenti spun ca evolutiile din ultimele 6 luni (perioada de referinta a chestionarului) le-au scazut increderea in mediul de afaceri din Romania si considera ca aceasta s-a deteriorat.

Cifrele acestea nu aduc vesti foarte bune avand in vedere ca una din prioritatile Guvernului o reprezinta cresterea nivelului investitiilor in economia Romaniei, obiectiv care pare dificil de atins in aceste conditii.

In ceea ce privesc investitiile straine in Romania, acestea au ajuns la 4,5 miliarde de euro in 2017 in foarte usoara crestere fata de 2015 sau 2016 si totusi doar la jumatate fata de nivelul inregistrat in anii 2007-2008, se arata in comunicatul FIC.

O parte semnificativa a acestor investitii au fost realizate de companiile deja prezente in Romania, care se adapteaza la cresterea economiei locale, europene si globale. Cu toate acestea, Romania are nevoie de noi investitori care sa aduca cu ei un plus de capital si tehnologie.

Pe de alta parte, o analiza recenta a Bancii Mondiale arata ca investitiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, in timp ce in Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeasi perioada. Aceste rezultate evidentiaza ca sumele atrase de Romania sunt foarte mici atat de la an la an, cat si in comparatie cu tarile vecine.

Mesajul FIC pentru decidentii politici este ca, atata vreme cat indicele perceptiei despre mediul de afaceri din Romania sugereaza mai degraba neincredere, sansele de a atrage noi investitii semnificative sunt minime.