1asig.ro Printeaza acest articol

Legea IDD s-a aflat marti pe masa senatorilor in procedura de avizare


Proiectul de Lege privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) s-a aflat marti, 12 iunie a.c., pe Ordinea de zi a sedintei reunite a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si a celei economice, de industrii si servicii din Senat.

Legea este inclusa in procedura de urgenta. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este cea decizionala.

Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, trebuie sa transpuna legea IDD in legislatia locala pana la 1 iulie 2018.

De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca Parlamentul intra in vacanta parlamentara pe data 1 iulie.

Legea presupune transpunerea integrala a Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari, in scopul reglementarii activitatii de distributie a produselor de asigurare si reasigurare, organizarea si functionarea distribuitorilor de asigurari si reasigurari, supravegherea activitatii de distributie si a altor activitati conexe acesteia, inregistrarea intermediarilor, inclusiv autorizarea sau avizarea acestora la Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.), in vederea asigurarii unui nivel ridicat de protectie si informare de care sa beneficieze consumatorii in ceea ce priveste posibilitatea de a achizitiona separat diferitele componente ale unui pachet oferit (vanzarea combinata - cross-selling).

Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 debruarie 2018, iar toate statele membre erau obligate ca pana la aceasta data sa transpuna Directiva in legislatiile nationale. Cu toate acestea, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

Proiectul de Lege privind distributia de asigurari - IDD a fost publicat de Ministerul Finantelor la finalul lunii septembrie si se afla in consultare publica.

Printre cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege se numara:
Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de profil din Uniunea Europeana si fireste si din Romania. IDD vine sa inlocuiasca si sa completeze Directiva privind Medierea in Asigurari - IMD.