1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
9 din 10 romani vor sa stie care ...

9 din 10 romani vor sa stie care sunt preturile de referinta pe piata la reparatiile auto si la inchirierea de masini

89% dintre soferi spun ca ar fi util sa existe date publice privind preturile de referinta la reparatiile auto, arata cel mai recent studiu realizat de IRES la solicitarea UNSAR. Aceasta masura, cu titlu pur informativ, ar aduce un plus de transparenta pentru consumatori si ar ajuta si la evitarea practicarii unor tarife excesive de catre unele service-uri.

”Subliniem ca pretul politei RCA, platit de toti cei care detin autovehicule, este influentat semnificativ si de costul despagubirilor platite. Astfel, conventiile cu unitatile reparatoare care ar putea fi introduse in Legea RCA ar putea simplifica si grabi procesul de despagubire - la preturi corecte de piata, in interesul atat al platitorilor de prime de asigurare, cat si al persoanelor prejudiciate. Prin urmare, introducerea unor preturi de referinta de piata ar putea eficientiza procesul de reparatie a autovehiculelor pentru persoanele pagubite, ajutand, totodata, consumatorii sa fie mai bine informati”, explica UNSAR.

Procentul este unul foarte ridicat (peste 90%) si in ceea ce priveste posibilitatea publicarii anuale, cu titlu informativ, a unor tarife de referinta pentru servicii de tip rent-a-car, adica pentru inchirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele pagubite RCA pe perioada reparatiei celor avariate, arata acelasi sondaj.

De peste 5 ani, studiile realizate de IRES arata ca soferii isi doresc aceste schimbari necesare inclusiv pentru a preveni aparitia unor derapaje si a echilibra piata asigurarilor.

UNSAR reaminteste faptul ca dauna medie platita in baza politelor RCA a crescut semnificativ in 2023, ajungand la valoarea de 10.750 lei.

Asiguratorii au platit anul trecut in baza politelor RCA despagubiri record de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adauga rezerve in valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar si 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. 

Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. 

Asiguratorii din Romania Membri ai UNSAR platesc despagubiri de circa 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.