Asociația Romana a Bancilor a informat Guvernul, in cadrul intalnirii de ieri, 6 noiembrie 2023, ca bancile din Romania nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor in numerar in contextul intrarii in vigoare a legii care aduce modificari asupra plafoanelor de plați si incasari cu numerar. Sistemul bancar susține cresterea incluziunii financiare in Romania, care in prezent este cea mai redusa in randul statelor Uniunii Europene, de doar 69%, arata un material transmis de Asociatie.
Politica comerciala a bancilor face obiectul analizei fiecarei instituții de credit si, in conformitate cu statutul sau, Asociația Romana a Bancilor nu intervine in niciun fel in modalitatea in care bancile decid si aplica politica privind nivelul comisioanelor.
Bancile ințeleg preocuparile unei parți din populație si companii cu privire la criteriile stabilite prin legea adoptata de autoritați si vin in intampinarea clienților cu produse si servicii. Astfel, depunerea de numerar in conturile proprii este, in general, gratuita, in special la multifuncționale. Plațile cu cardul la POS sunt fara comisioane pentru platitori, la fel ca si plațile cu numerar in conturile prestatorilor prin intermediul multifuncționalelor (MFM). Sistemul bancar a investit in tehnologie si inovație, oferta de produse si servicii online cunoscand o crestere semnificativa de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienței si accesibilitații.
Asociația Romana a Bancilor ințelege dezideratul autoritaților europene privind cresterea incasarilor prin metode electronice de plata pentru a reduce evaziunea fiscala.
In tranzacțiile pe care le realizeaza in mod obisnuit, 4% dintre romani utilizeaza numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul si cardul in egala masura, 23% mai mult numerar si 13% numai numerar, arata datele cuprinse in cercetarea de piața "Sistemul bancar in percepția romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizata in anul 2022 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, 37% dintre respondenți considera ca folosesc mai mult cardul ca inainte, 49% ca nu s-a schimbat nimic si 14% declara ca folosesc mai mult numerar decat inainte.
Aproximativ 46% dintre romanii utilizatori de servicii bancare efectueaza plați prin Internet/ Mobile banking, in crestere cu 70% comparativ cu ponderea romanilor care realizau plațile de aceasta maniera in decembrie 2020, de 27%.
Sistemul bancar a demonstrat ca este parte din soluție, asigurand finanțare in ritm susținut si pe baze sustenabile, economisire la dobanzi competitive in raport cu alte state si alte produse si servicii digitale. Industria bancara din Romania asigura un rol cheie in buna funcţionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunataţirii gradului de prosperitate economica din Romania.