1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ARB: Creditele noi acordate de banci populatiei si companiilor echivaleaza cu 29% din PIB

Bancile din Romania au acordat credite noi populatiei si companiilor, in perioada ianuarie 2020-august 2023, in valoare de peste 410 miliarde de lei, ceea ce reprezinta echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al Romaniei aferent anului 2022, conform datelor ARB - Asociatia Romana a Bancilor.

Volumul creditelor noi, acordate populatiei si companiilor in 3 ani si opt luni de la debutul pandemiei, depaseste cu 8,25% soldul creditului neguvernamental inregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei. In primele opt luni ale anului in curs au fost acordate imprumuturi noi in valoare de 89 miliarde lei, mai mult decat in tot anul 2020. 

Soldul creditului neguvernamental se calculeaza ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite. Viteza de reinnoire a creditelor este accelerata de impulsionarea finantarii companiilor, o pondere importanta dintre acestea accesand imprumuturi cu scadenta scurta, de sub un an.

Sistemul bancar a demonstrat ca este parte din solutie la crizele suprapuse, asigurand finantare in ritm sustinut si pe baze sustenabile, economisire la dobanzi competitive in raport cu alte state si alte produse si servicii digitale. Bancile contribuie la finantarea afacerilor, a proiectelor de investitii si a locuintelor, pentru 2,2 milioane debitori, stimuland astfel cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Sectorul bancar faciliteaza economisirea, la dobanzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clientilor. Astfel, 15,46 milioane deponenti, in special persoane fizice dar si persoane juridice, detin depozite ce se ridica la aproape 548 miliarde lei in luna septembrie 2023. Bancile sunt strict reglementate, asigurand siguranta depozitelor clientilor si stabilitatea sistemului financiar.

Digitalizarea a accelerat in toata aceasta perioada. Institutiile de credit investesc in tehnologie si inovatie, oferta de produse si servicii online cunoscand o crestere semnificativa de la debutul pandemiei, din perspectiva eficientei si accesibilitatii. Numarul tranzactiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, in 5 ani, fiind de 121 milioane in 2021, fata de o medie a zonei euro de 164 milioane. Bancile raman preocupate de intensificarea digitalizarii cu asigurarea securitatii cibernetice pentru eficientizarea costurilor si cresterea satisfactiei clientilor.

Rentabilitatea industriei bancare, inferioara profitabilitatii companiilor nefinanciare 

Rentabilitatea industriei bancare s-a mentinut inferioara ratei profitabilitatii companiilor nefinanciare in ultimul deceniu. Sectorul bancar se situeaza la finele clasamentului rentabilitatii sectoarelor economice din Romania. Industria bancara se pozitioneaza pe locul 20 din 24 in topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilitatii capitalurilor. Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de 24% in anul 2022, in timp ce bancile au avut o rentabilitate a capitalurilor de 16,4%. Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la 1,5%, de aproape 5 ori mai mica decat media indicatorului aferent sectoarelor economice, de 7,1%, in anul 2022. In ceea ce priveste pozitionarea in topul sectoarelor economice in functie de rentabilitatea activelor, sectorul bancar se situeaza pe ultima pozitie, adica locul 24 din 24 de sectoare economice. 

Potrivit ARB, bancile contribuie la dezvoltarea economica si la cresterea bunastarii economice prin finantarea proiectelor de infrastructura, educatie, sanatate si altele care au un impact pozitiv asupra societatii. Industria bancara din Romania asigura, datorita specificului activitatii sale, un rol cheie in buna functionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact asupra evolutiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunatatirii gradului de prosperitate economica din Romania.