1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF: A fost aprobat Proiectul de lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata a fost aprobat de Guvern, a anuntat, joi, ASF.

Acest proiect a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si a parcurs un amplu proces de consultare publica, in urma caruia Autoritatea a evaluat toate observatiile primite, fiind aduse astfel o serie de noutati si de imbunatatiri actului legislativ prin preluarea observatiilor si propunerilor considerate adecvate pentru indeplinirea obiectivului de dezvoltare si consolidare a pietei de capital.

Obiectivele avute in vedere prin aceasta modificare a cadrului de reglementare vizeaza oferirea de protectie si de incredere investitorilor si facilitarea accesului la capital pentru companii, ceea ce inseamna implicit si un impuls pentru dezvoltarea economica a Romaniei. 

„Adoptarea acestui proiect de lege constituie un jalon important in procesul de consolidare si de modernizare a legislatiei pietei de capital, atat de necesar pentru ca aceasta sa cantareasca tot mai mult in economia nationala si sa devina atractiva pentru cat mai multe categorii de investitori, dar si de emitenti“, a declarat domnul Alexandru Petrescu, Presedintele ASF.

Proiectul de lege aprobat de Guvern urmeaza sa fie transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului. 

„Aceasta initiativa legislativa reprezinta un pas crucial pentru piata de capital din Romania si de aceea intentionam sa solicitam o dezbatere parlamentara in procedura de urgenta pentru a asigura implementarea rapida a acestor masuri. In elaborarea proiectului de lege, la nivelul ASF, am tinut cont de evolutia legislatiei relevante de la nivelul Uniunii Europene, de aspectele semnalate de piata, precum si de cele identificate in activitatea de supraveghere in domeniul emitentilor. Proiectul de lege urmareste transpunerea a doua directive europene si indeplinirea unor obiective din Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital aferenta perioadei 2023-2026”, a declarat doamna Gabriela Horga, Vicepresedintele ASF, coordonator al Sectorului Instrumentelor si Investitiilor Financiare din cadrul Autoritatii. 

Printre cele mai importante modificari si completari aduse legislatiei privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata se numara:

Simplificarea procedurilor si reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital:

  • Termenul de exercitare a dreptului de preferinta. Se introduc prevederi potrivit carora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile in materie, in cazul majorarilor de capital social al societatilor ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinta este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai putin de 10 zile lucratoare.
  • Transmiterea spre publicare si publicarea cu celeritate a unor hotarari de catre Monitorul Oficial. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim in care hotararile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numarului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comertului (3 zile lucratoare de la data adoptarii hotararii), respectiv un termen maxim in care aceste hotarari se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Executarea unei hotarari judecatoresti de anulare sau constatare a nulitatii:

  • Se introduc prevederi prin care se reglementeaza modul de executare a unei hotarari judecatoresti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulitatii unei hotarari de aprobare a unei majorari de capital social.

Mentinerea obligatiei de a intocmi si publica raportul trimestrial:

  • Raportul trimestrial. A fost mentinut raportul trimestrial, marindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 de zile la 60 de zile. Mentinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare si asigurarea comparabilitatii informatiilor financiare, introducerea unor dispozitii exprese care stabilesc ca dispozitiile referitoare la continutul/modalitatea de intocmire a raportului semestrial se aplica corespunzator si in cazul raportului trimestrial, fiind introdusa o exceptie de la obligativitatea publicarii raportului administratorilor, care poate fi publicat optional.
  • Raportul semestrial. In cazul in care emitentul este obligat sa intocmeasca raportari consolidate, raportul financiar semestrial va contine doar situatiile financiare semestriale simplificate consolidate, intocmite in conformitate cu standardele internationale de contabilitate aplicabile raportarilor financiare interimare, precum si celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial si, optional, si situatiile financiare semestriale simplificate individuale, precum si celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial.

ASF precizeaza ca deruleaza un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare menit sa conduca la intarirea rolului pietei de capital la nivelul economiei nationale si pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse in Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023-2026.

PROMO