1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Acord provizoriu privind o mai ...

Acord provizoriu privind o mai buna aplicare transfrontaliera a normelor de siguranta rutiera

Comisia Europeana saluta acordul politic la care au ajuns Parlamentul European si Consiliul European, privind facilitarea aplicarii normelor de circulatie rutiera la nivel transfrontalier.

Normele actuale ale UE privind aplicarea transfrontaliera au contribuit la cresterea gradului de respectare a normelor de siguranta rutiera de catre conducatorii auto nerezidenti. Cu toate acestea, in 2019, aproximativ 40% din infractiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru ca autorul infractiunii nu a fost identificat, fie pentru ca plata amenzii nu a fost executata. Acordul de astazi abordeaza aceste aspecte prin noi dispozitii care imbunatatesc cooperarea dintre statele membre. Pe langa schimbul automatizat de informatii intre autoritatile nationale, sunt introduse proceduri de asistenta reciproca pentru identificarea autorului infractiunii si pentru aplicarea amenzilor, noteaza Comisia Europeana.

Pe langa infractiunile cele mai frecvente si mai grave, cum ar fi excesul de viteza, conducerea sub influenta alcoolului si a consumului de droguri, cooperarea dintre autoritatile nationale va acoperi, de asemenea:

  • accidentele cu fuga de la locul accidentului;
  • nepastrarea unei distante suficiente fata de vehiculul din fata;
  • depasirea periculoasa;
  • parcarea periculoasa;
  • incalcarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea in directie gresita;
  • nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgenta;
  • nerespectarea restrictiilor de acces al vehiculelor legate de siguranta rutiera aplicate in zone precum zonele scolare, zonele pietonale si benzile pentru biciclete;
  • utilizarea unui vehicul supraincarcat.

Statele membre vor raporta cu privire la aspectele referitoare la infractiunile comise de conducatorii auto din tari terte.

Un portal informatic le va oferi cetatenilor un acces facil la informatiile privind normele de siguranta rutiera in vigoare in fiecare stat membru, dar si la procedurile de recurs, precum si la amenzile aplicate, la sistemele de executare si la mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.

Garantiile pentru protectia datelor cu caracter personal sunt consolidate prin roluri si sarcini clare pentru administratiile nationale in procedurile transfrontaliere de asigurare a respectarii legii, prin dispozitii privind securitatea datelor, prin termene clare si prin orientari privind limbajul care trebuie utilizat atunci cand comunica cu cetatenii.

Acordul politic la care s-a ajuns noaptea trecuta trebuie acum adoptat in mod formal. Dupa finalizarea acestui proces de catre Parlamentul European si Consiliu, noile norme vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si vor trebui transpuse in legislatiile nationale in termen de doi ani si jumatate.