Presedintele UNSAR, Alexandru CIUNCAN, a fost prezent miercuri, 5 februarie a.c., la primul eveniment din acest an al pietei de asigurari, ”Provocari 2025 - la riscuri noi, solutii noi", organizat de catre Media XPRIMM, unde a facut o retrospectiva a anului precedent.
El a prezentat cele mai semnificative cifre calculate de catre UNSAR, cum sunt despagubirile zilnice platite de catre asiguratorii membri, estimarile aratand ca, in primele 9 luni din 2024, acestea au fost cu 22% mai mari decat in acelasi interval din 2023. In cifre, este vorba de despagubiri totale de 5,6 milioane EUR (vs. 4,6 mil. EUR). La acestea se adauga si sumele platite de FGA, dar si rezervele constituite de asiguratori.
Liderul a mai precizat ca in 2024 companiile membre UNSAR au inregistrat o crestere de 11-12%, peste cresterea economica generala si a mai subliniat ca trebuie urmarite atent oportunitatile din urmatoarele luni.
Alexandru CIUNCAN a adus in discutie si date recente publicate de EIOPA (Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale) despre situatia asigurarilor din Romania raportate la nivel european. Asadar, statisticile arata ca:
• 62% dintre europeni declara ca detin o asigurare de locuinta, in timp ce in Romania 24% dintre locuinte au polite obligatorii si doar 17% polite facultative,
• 57% dintre europeni au o asigurare facultativa auto de tip CASCO, cifrele pentru Romania aratand ca doar 10% dintre vehicule sunt asigurate astfel,
• 20% dintre europeni au o pensie ocupationala [N.R. cifra pentru romania fiind zero, desi exista legislatia necesara,
• 18% dintre europeni au o asigurare de viata cu componenta de economisire sau de investitie vs. circa. 10-11% in Romania.
Alexandru CIUCAN a mai spus ca aceste cifre sunt o modalitate de a constientiza oportunitatile de pe piata nationala de asigurari. Dincolo de pasii ”timizi” ai romanilor catre asigurari, Presedintele UNSAR considera, optimist, ca tara noastra este intr-o pozitie buna la acest capitol, fiindca se pot identifica noi solutii.
De altfel, tot potrivit EIOPA, romanii ar fi in mare parte “multumiti de investitia intr-o polița de asigurare”, conform celui mai recent studiu EIOPA, aproape 8 din 10 fiind de parere ca asigurarea de locuinta le aduce mai multă valoare. Cu aceste cifre, Romania se claseaza pe locul 6 in topul celor 27 de state membre ale UE cu privire la acest aspect.
Intalnirile "Provocari - XPRIMM Time for Business" sunt organizate anual, incepand din 2009, de catre Grupul XPRIMM Asigurari & Pensii. La editia 2025, mai multi dintre liderii si expertii prezenti au fost de parere ca romanii pot fi determinati sa fie mult mai constienti de necesitatea detinerii unei asigurari, in special de locuinta, dar nu numai, prin stabilirea unor noi strategii de comunicare, mai de impact, prin simplificarea proceselor, dar si prin accelerarea platii despagubirilor.