1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analistii financiari anticipeaza o crestere economica de 1,9% in 2024

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut usor in luna mai fata de luna anterioara, cu 0,3 puncte pana la valoarea de 47,4 puncte. Aceasta situatie s-a datorat majorari cu 1,1 puncte a componentei de conditii curente a indicatorului. 

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Luna mai a adus o ajustare in sens crescator a deficitului bugetar asteptat pentru acest an. Anticipatiile atat in ceea ce priveste rata inflatiei, cat si ratele de dobanda au reintrat in trendul descendent. Insa reducerea ratei inflatiei catre tinta va fi lenta, principalul risc fiind politica fiscala.”

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 5,45%. In acelasi timp, aproximativ 53% dintre participanti anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. 

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 88% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0130 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, cea mai mare parte dintre participanti, 42% anticipeaza o scadere in urmatoarele 12 luni in timp ce tot 42% anticipeaza o stabilitate a preturilor, iar restul de 16% o majorare. De asemenea 68% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, in timp ce 26% considera ca acestea sunt corect evaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipatiilor) a crescut fata de exercitiul anterior la 6%, iar anticipatiile de crestere economica pentru anul curent au crescut fata de exercitiul anterior pana la valoarea de 1,9%.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie. 

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume, exista peste 190.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 170 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.