1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Analiza BAAR: Costurile cu piesele ...

Analiza BAAR: Costurile cu piesele inlocuite pentru autovehiculele reparate pe RCA au crescut cu 34% in perioada 2020-2023

Costurile totale cu reparatiile se afla intr-o crestere constanta pe toate segmentele de vechime ale autovehiculelor reparate in baza politelor RCA, conform unui studiu al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR. 

Potrivit studiului, in perioada 2020 – 2023, costurile cu piesele inlocuite pentru autovehiculele reparate in baza politelor RCA au crescut cu aproximativ 34%.

Analiza a luat in considerare datele a peste 500.000 de calculatii efectuate prin intermediul programului Audatex de catre unitatile reparatoare din Romania.

Analiza distributiei calculatiilor pe ani de vechime a autovehiculelor releva faptul ca circa 50% din autovehiculele cu dosare de dauna in 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, ponderea cea mai mare fiind a autovehiculelor cu vechime cuprinsa intre 11-15 ani.

Nu in ultimul rand, analiza BAAR a scos in evidenta evolutia costului mediu total al pieselor inlocuite in devizele de raparatii, in perioada 2020-2023 si judetele cu cele mai mari cifre inregistrate. Astfel, costul mediu total al pieselor de schimb a crescut de la 4830 lei in anul 2020, pana la 6492 lei, trei ani mai tarziu, conform tabelului de mai jos:

In privinta marcilor de autovehicule cu cea mai mare pondere in costul mediu total al pieselor inlocuite primele locuri sunt ocupate de Audi (9298 lei), BMW (8983lei) Mercedes Benz (8842), urmate de Volvo si Honda. 

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR este o asociatie profesionala, independenta si autonoma a tuturor societatilor de asigurare, indiferent de forma de organizare si de statul in care isi au sediul social, care, in baza legii, au dreptul sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.