1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Antonio BABETI, Director General, GLOBASIG Broker de Asigurare-Reasigurare


Am incheiat anul 2016 aproape de pragul a 60 milioane lei prime intermediate, cu o pondere a RCA-ului putin peste 67%. Pentru anul 2017 ne-am propus sa depasim 80 milioane lei prime intermediate, iar ponderea RCA sa se situeze cel mult la nivelul anului 2016.

XPRIMM: Cum vedeti evolutia pietei de brokeraj in acest an comparativ cu 2016?
Antonio BABETI:
Cred ca piata de brokeraj din Romania se va indrepta catre pragul de 70 de procente (pondere in total piata de asigurari - n.red.). In ciuda tuturor problemelor din aceasta industrie, brokerii vor cauta in continuare solutii noi  pentru dezvoltarea portofoliului cat si pentru echilibrarea acestuia, actiuni ce vor duce catre cresterea volumului de prime intermediate in anul 2017.

XPRIMM: Care vor fi principalele provocari cu care anticipati ca se vor confrunta brokerii?
A.B.:
Predictibilitatea, stabilitatea si schimbarile de ordin legislativ, fie ca vorbim de implementari ale unor directive, fie ca vorbim de reglementari viitoare ale acestei industrii. Ma voi apleca putin si asupra comisioanelor din aceasta piata si va pot spune ca, in opinia mea, printr-o reglementare constructiva, dar si printr-o dezvoltare sanatoasa a industriei de asigurari, acest aspect se va autoregla. Chiar daca s-a ajuns la situatii de-a dreptul hilare cu comisioane de 1-2% sau chiar de 0,1%, sunt convins ca in a doua parte a anului aceste anomalii vor disparea si ca ne vom indrepta cu pasi repezi catre acea normalitate la care cu totii speram, atat noi, brokerii, cat si asiguratorii, dar nu in ultimul rand si autoritatea de reglementare. Iata ca suntem optimisti si increzatori!

XPRIMM: Care va fi rolul brokerului in 2017 fata de clienti, tinand cont de diversele schimbari aparute in piata de asigurari care ii bulverseaza si mai tare pe acestia?
A.B.:
Dintotdeauana am sustinut ca rolul brokerului este acela de consultant, dar si de formator, in aceeasi masura. Vom incerca si in perioada urmatoare sa dam sens acelorasi valori, incercand sa venim in sprijinul clientilor nostri cu solutii financiare avantajoase, prin care sa desavarsim rolul brokerului.

XPRIMM: De asemenea, anul acesta brokerii pregatesc implementarea Directivei 2016/97 privind distributia de asigurari (IDD). Care sunt provocarile din acest punct de vedere?
A.B.:
Cerintele de baza sunt minimale si implicit statele membre vor avea o destul de mare libertate in ceea ce priveste implementarea IDD. Transpunerea in legislatia noastra se va face de catre ASF si vom vedea cum va fi facuta, tinandu-se cont atat de nivelul de dezvoltare a pietei, de problemele specifice ale acesteia, contextul economic, stabilitatea politica si financiara etc. Cu siguranta va exista si o dezbatere publica pe aceasta tema, la care cu siguranta vor participa si toate entitatile ce reprezinta interesele brokerilor din Romania, fie ca vorbim de patronate, asociatii profesionale, brokeri independenti etc. Atat eu, cat si colegii din aceasta industrie, suntem increzatori ca implementarea IDD se va face cu succes si ca aceasta se va plia perfect pe toate aspectele mai sus-amintite.

XPRIMM: Considerati ca brokerii sunt pregatiti sau vor fi pregatiti anul viitor pentru aceasta directiva?
A.B.:
Eu sunt convins ca marea parte a pietei de brokeraj este foarte pregatita, avand ca si argument principal relationarea directa cu clientii in baza acelorasi valori promovate de insasi aceasta directiva.

XPRIMM: In ceea ce priveste GLOBASIG, cum va pregatiti pentru implementarea IDD?
A.B.:
Sunt sigur ca GLOBASIG se va alinia la cerintele acestei directive. Spun asta deoarece avem convingerea ca o buna pregatire profesionala, si nu vorbim aici doar de cea reglementata, este importanta pentru a veni in intampinarea clientilor nostri cu solutii ce se pliaza pe nevoile acestora. De asemenea sunt de parere ca atat crearea cat si mentinerea unei relatii de incredere cu clientii nostri este la fel de prioritara.

Cred ca va fi un proces natural, GLOBASIG actionand de foarte multi ani in spiritul protejarii intereselor detinatorilor de polite de asigurare si al beneficiarilor.

XPRIMM: Care sunt rezultatele GLOBASIG pentru 2016 si care este strategia de dezvoltare a companiei pentru 2017?
A.B.:
Am incheiat anul 2016 aproape de pragul a 60 milioane lei prime intermediate, cu o pondere a RCA-ului putin peste 67%. Pentru anul 2017 ne-am propus sa depasim 80 milioane lei prime intermediate, iar ponderea RCA sa se situeze cel mult la nivelul anului 2016. De altfel, la sfarsitul anului 2018, vom termina un ciclu din cadrul proiectului nostru, prin care ne-am propus sa depasim barierea celor 100 milioane lei, prime intermediate. Revenind la 2017 vom incerca sa acoperim cat mai multe judete, avand un plan prin care, pana la sfarsitul anului 2018, sa fim prezenti in fiecare din judetele tarii. Cat priveste structura portofoliului ne dorim o cat mai buna echilibrare a acestuia, prioritatile pentru anul ce urmeaza fiind, evident, asigurarile non-auto.

XPRIMM: Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor avea o evolutie considerabila in acest an?
A.B.:
Chiar daca a devenit un oarecare cliseu, la figurat vorbind, cred ca prin evolutia pietei, noile tendinte, precum si schimbarile dese din ultima vreme, intreaga piata de brokeraj din Romania si-a stabilit obiective in afara ariei asigurarilor auto.
Daca vorbim de GLOBASIG va pot spune ca  asigurarile ce vor primi o atentie sporita in anul 2017 vor fi cele property, raspunderi generale, viata si sanatate.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 25.01.2017 | 5745 vizualizari
Share |