1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Aproape 400 de accidente rutiere ...

Aproape 400 de accidente rutiere grave au avut loc in primele 7 luni din 2024 din cauza vitezei neregulamentare

In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2024, la nivel national, din cauza vitezei neregulamentare, au avut loc 385 de accidente rutiere grave, in urma carora 148 de persoane au decedat si 330 au fost ranite grav, conform datelor publicate de Inspectoratul General al Politiei Romane.

Astfel, 17% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauza generatoare.

In Romania, viteza maxima admisa in localitati este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h in afara localitatilor, 120 km/h pe drumurile expres si 130 km/h pe autostrazi.

Politistii recomanda conducatorilor auto sa respecte regimul legal de viteza aplicabil pe tronsonul de drum pe care circula, sa adapteze in permanenta viteza la conditiile meteo-rutiere, sa circule cu prudenta si sa respecte semnalele politistilor rutieri.

De asemenea, pietonilor le recomanda sa respecte regulile de circulatie aplicabile lor: acestia trebuie sa traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor "Trecere pentru pietoni", iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, sa evite sa puna conducatorii de autovehicule in situatia de a frana brusc pentru a le acorda prioritate si sa constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici.

In perioada 5 - 11 august 2024, conform Programului Operatiunilor Europene 2024 al Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfasurata actiunea Speed, destinata verificarii respectarii regimului legal de viteza si prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesiva.

Politistii rutieri vor actiona cu prioritate pentru depistarea celor care depasesc viteza legala, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier si masurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Politiei Romane.

Romania este tara cu cele mai multe decese din accidentele auto din UE. Romania s-a mentinut si in 2022 tara cu cele mai multe decese provenite din accidentele rutiere – 86 decese la milionul de locuitori -, urmata de Bulgaria (78) si Croatia (71), arata cele mai recente date ale Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

In anul 2023, la nivel national, au fost inregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane si ranirea grava a altor 3.535, potrivit IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane.

Acestor accidente li se adauga accidentele instrumentate prin formularul „Constatarea amiabila de accident”, totalizand aproximativ 400.000 de accidente rutiere anual, ceea ce transforma Romania in „Tara accidentului la minut”.

Importanta campaniilor de preventie si siguranta rutiera. FII TREAZ LA VOLAN!

Avand in vedere datele statistice care plaseaza constant Romania in topul tarilor europene cu cele mai mari riscuri pe sosele, campaniile de siguranta rutiera raman mai actuale ca niciodata. Acesta este contextul in care APPA a lansat, in 2016, proiectul national de siguranta si prevente rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, proiect pe care il desfasoara, anual, in perioada verii. Dincolo de activitatile concentrate din cadrul campaniei, FII TREAZ LA VOLAN! a creat si o comunitate online de participanti la trafic care sustin siguranta rutiera, activa tot timpul anului. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan.

In acelasi timp, UNSAR a pus recent bazele proiectului Coalitia pentru Siguranta Rutiera, un proiect de tara care isi propune sa reuneasca entitati publice, private sau oameni simpli intr-un scop comun: reducerea frecventei accidentelor auto si a numarului de morti pe sosele. APPA s-a alaturat Coalitiei, sustinand demersurile implementate.