1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile de viata si sanatate, incotro?

Piata asigurarilor de viata a crescut cu 21% in 2017 comparativ cu anul precedent, depasind pragul de 2 miliarde lei. Astfel si ponderea politelor life in totalul pietei de asigurari din Romania a avut un salt important anul trecut, ajungand la 21%, in conditiile in care in ultimii trei ani a stagnat la 18%, conform datelor ASF. Potrivit specialistilor, aceasta evolutie se datoreaza cresterii volumului de credite si majorarii apetitului romanilor pentru asigurari ca urmare a cresterii veniturilor. Insa, cum va evolua piata in acest an?

"Pentru 2018, ne asteptam la o crestere a pietei similara cu cea din 2017. Pe termen lung, vedem un context oportun de dezvoltare a pietei asigurarilor de viata, avand in vedere faptul ca, in Romania, industria este inca dominata de segmentul asigurarilor non-life. Statisticile la nivel european arata ca primele de asigurari de viata reprezinta aproximativ 60% din primele totale. Spre acest volum dorim sa tindem pe termen lung. Suntem in directia buna si este important sa construim mai departe strategii sustenabile si robuste", a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life.

Erwin HAMMERBACHER, CEO, BCR Asigurari de Viata, este de parere ca "asigurarea de viata reprezinta una din solutiile dovedite pentru crearea si mentinerea securitatii financiare necesare tinerilor aflati la inceput de drum. De asemenea, asigurarea de viata constituie un instrument recomandat de economisire in vederea pensionarii".

"Datele macroeconomice arata o evolutie pozitiva a asigurarilor de viata si de sanatate datorita cresterii veniturilor disponibile si scaderii ratei somajului. Desi in Romania piata asigurarilor este inca dominata de asigurarile generale, in mod special de asigurarile auto, cele mai recente evolutii ale pietei arata, in ultima perioada, o crestere a segmentului asigurarilor de viata", a spus Erwin HAMMERBACHER.

Din perspectiva BCR Asigurari de Viata VIG, doua elemente sunt esentiale pentru piata asigurarilor de sanatate si de viata din Romania. Primul este legat de sprijinul financiar pe care doar asigurarea de viata in combinatie cu asigurarea de accidente il pot oferi, ca unica solutie pentru a proteja familia extinsa in cazul unor evenimente neplacute (deces, invaliditate totala sau partiala permanenta, de ex. dupa accidente). Al doilea element important se refera la dezvoltarea continua a industriei asigurarilor de viata din Romania, deductibilitatea reprezentand sprijinul potrivit in acest sens. "Stimulente fiscale similare, asa cum exista in cazul asigurarilor de sanatate, ar putea constitui baza unei cresteri sustenabile. Momentan, stimulente fiscale exista doar pentru asigurarea privata de sanatate si pentru pensile facultative (Pilon III), dar nu si pentru produse similare de protectie cum ar fi asigurari de viata si accidente. O astfel de abordare exista in majoritatea tarilor europene".

"Intr-o oarecare masura observam o crestere a gradului de intelegere a pietei de asigurari, dar suntem departe de unde ar trebui sa fim. Importanta unei asigurari este vazuta prin prisma mai multor aspecte care tin si de situatia sociala si economica de la nivelul tarii care este la randul sau reflectata la nivelul fiecarei familii si a fiecarui individ. Credem ca asigurarile de viata vor castiga in pondere, dar cu pasi mici", a spus Sinziana MAIOREANU, CEO, AEGON Romania.

"Pe de alta parte, Romania se confrunta cu o acuta nevoie de servicii medicale de calitate, de infrastructura si echipamente performante si de accesibilitate. Noutatea este ca incepand din acest an, noi, la Aegon, introducem servicii de sanatate", a afirmat Sinziana MAIOREANU.

Segmentul asigurarilor de sanatate "are un potential extraordinar, depinde doar de alinierea tuturor partilor implicate si crearea unui cadru legislativ care sa incurajeze pe termen lung optiunea angajatorilor si a angajatilor pentru asigurarile de sanatate", a precizat Anita NITULESCU, CEO, EUROLIFE ERB Asigurari Romania.

"Beneficiind de avantajul deductibilitatii in limita celor 400 euro si a flexibilitatii in alegerea furnizorului de servicii medicale, asigurarile de sanatate sunt preferate de companii care le integreaza astfel in pachetul salarial. In cadrul EUROLIFE suntem in curs de finalizare a produsului de sanatate", a adaugat ea.

In acelasi timp, Anita NITULESCU este de parere ca exista posibilitatea ca acest ritm de crestere sa se mai tempereze daca ne uitam contextual la indicatorii macroeconomici: potrivit INS, puterea de cumparare este in scadere, in timp ce inflatia este estimata sa ajunga la peste 5%, ceea ce va anula cresterile salariale.

Piata asigurarilor private de sanatate a crescut in 2017 cu 20,6% comparativ cu anul precedent si a ajuns la valoarea de 208,65 milioane lei.

Mai multe declaratii si estimari pentru piata de asigurari din Romania cititi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna mai 2018.