1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Asiguratorii, convocati la sedinta ...

Asiguratorii, convocati la sedinta consultativa de catre CNPF si USAID MISRA

CNPF si USAID MISRA au organizat o sedinta consultativa cu asiguratorii pe tema Regulamentului privind fondurile proprii, activele admise pentru acopertirea rezervelor tehnice si cerintei de capital minim, solvabilitatea si lichiditatea. Temele de discutie s-au axat pe impactul asupra asiguratorilor, dar si principalele prevederi ale proiectului: cerintele si categoriile de fonduri proprii, filtrele prudentiale, deducerile din elementele de fonduri proprii, calculul cerintei de capital minim etc, precizeaza Autoritatea de Supraveghere.

Proiectul actului normativ a fost elaborat cu sprijinul Programului USAID Reforme Institutionale si Structurale in Moldova (MISRA) si urmeaza sa fie aprobat de CNPF dupa incheierea etapei de avizare si consultare publica, iar elaborarea lui repreznta un moment cheie pe calea ridicarii nivelului pietei de asigurari din Republicii Moldova la nivelul cerintelor Europene.

"Actul normativ are drept scop sporirea rezilientei financiare a sectorului de asigurari si pregatirea pietei pentru implementarea regimului Solvabilitatea II si va incuraja asiguratorii/reasiguratorii sa adopte masurile necesare privind monitorizarea si managementul riscului in scopul identificarii si prevenirii posibilelor deficiente", anunta CNPF.

Conform Reglementatorului, elaborarea Regulamentului a fost conditionata de necesitatea stabilirii criteriilor de calculare si raportare a fondurilor proprii, de alocare si raportare a activelor admise sa acopere rezervele tehnice si cerinta de capital minim, de calculare si raportare a cerintei de capital minim, a ratei de solvabilitate si a coeficientului de lichiditate, in conformitate cu cerintele noi ale Legii nr. 92/2022.

Ca urmare a implementarii noului mecanism de calculare a indicatorilor prudentiali, consumatorii vor beneficia de societati de asigurare/reasigurare mai stabile si mai sigure, capabile sa-si indeplineasca angajamentele asumate fata de beneficiarii sai, datorita respectarii noilor cerintelor calitative si cantitative, in special in ceea ce priveste componenta fondurilor proprii.

In cele din urma, implementarea prevederilor Regulamentului va conduce la cresterea increderii consumatorilor in activitatea desfasurata de asiguratori/reasiguratori.

Nota: Proiectul actului normativ face parte din seria de acte normative aferente, elaborarea carora deriva din Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare nr. 92/2022 (in vigoare de la 1 ianuarie 2023).