Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat modificarea Normei 23/2014 (norma RCA) astfel incat a fost facilitat accesul pe piata RCA din Romania pentru companiile de asigurari din alte state.
"A fost aprobat proiectul de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accidente de vehicule, ca urmare a integrarii propunerilor rezultate din procesul de consultare publica. Au fost abrogate art.3, pct. c) si art.4, pct. c) care stipulau obligatia asiguratorului de a fi reprezentat in fiecare judet, prin unitati teritoriale, fiind instituita insa prevederea de a avea un reprezentant (personal specializat propriu sau mandatat) care efectueaza activitate de constatare si lichidare a daunelor pe intreg teritoriul Romaniei", anunta ASF.
Legislatia europeana in domeniu, respectiv Directiva 92/49/CEE, stipuleaza ca asiguratorii care doresc sa beneficieze de dreptul de libera stabilire sau a libertatii de a presta servicii o pot face "in aceleasi conditii ca si intreprinderile autorizate in statul membru".
De aceea, anterior acestei modificari, asiguratorii care intentionau sa vanda RCA in Romania in baza drepturilor amintite mai sus erau obligati sa respecte legislatia locala in vigoare care mentiona, printre altele, ca "trebuie sa dispuna de o retea teritoriala formata din cel putin o unitate, sucursala ori agentie, inregistrata la oficiul registrului comertului, in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, cu exceptia judetului Ilfov, atat pentru activitatea de contractare a asigurarii, cat si pentru cea de constatare si lichidare a daunelor pentru vehicule".
Asiguratorii europeni vor putea vinde RCA in Romania in baza dreptului de libera stabilire sau libera prestare a serviciilor
Din aceeasi categorie
Cele mai citite