1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aurelia CIONGA, Presedinte, RAIFFEISEN Banca pentru Locuinte


Foarte adesea o familie se confrunta cu doua probleme importante: protectia locuintei si finantarea lucrarilor de intretinere sau modernizare a acesteia. In plus, aceste probleme pot fi adresate simultan, avand in vedere complementaritatea dintre produsele de asigurare a locuintei si respectiv produsul de economisire-creditare.

XPRIMM: Vedeti produsul de economisire-creditare ca solutie viabila pentru finantarea domeniului locativ?
Aurelia CIONGA:
Cu siguranta. Este unul dintre motivele pentru care noi investim enorm in a face acest produs cunoscut publicului larg din Romania. Faptul ca unul din doi austrieci are un astfel de contract, faptul ca sunt 33 de milioane de germani care fac parte din acest sistem reprezinta, dupa mine, repere ce ne permit sa vedem cat de departe putem merge in Romania. In plus, la fel de important, este un sistem sustenabil: pe durata contractului fac lucruri pe care le voi putea face si in urmatorii ani.

XPRIMM: Ati subliniat in repetate randuri in intervenții publice complementaritatea si sinergia dintre produsul de economisire-creditare si asigurarile pentru locuinta. Puteti sa ne oferiti mai multe detalii?
A.C.:
Consider ca cele doua produse permit cetateanului sa aiba acces la surse financiare atunci cand are nevoie sa faca lucrari care se datoreaza sau nu unui incident neprevazut, fie ca este vorba de un incident banal - vecinul lasa apa deschisa - sau unul major, precum inundatiile sau cutremurele. Complementaritatea trebuie subliniata pentru ca nu exista o suprapunere sau o canibalizare intre cele doua produse. Sinergia este un alt element pe care am dorit sa-l accentuez, pentru ca in momentul cand ii vorbesti unui cetatean despre asigurarea locuintei, despre nevoile sale de finantare in casa, poti sa-i vorbesti despre ambele produse si poti sa ai, in felul acesta, un client cu o rata de cross-selling de 2, in loc de un client cu o rata de un cross-selling de 1. De altfel, in momentul de fata, suntem interesati sa extindem canalele de distributie. Ne propunem sa dezvoltam parteneriate cu brokerii care lucreaza in domeniul asigurarilor si sa vedem in ce masura ei pot vorbi cetațenilor despre ambele sisteme de finantare intr-o interactiune simultana.

XPRIMM: Asadar, pentru a distribui informatia catre romani, urmariti dezvoltarea prin alte canale?
A.C.:
Pentru cresterea informarii cetațenilor cu privire la acest sistem este necesara dezvoltarea de canale alternative de distributie, luand in considerare ca circa 70% din piața romaneasca nu poate fi atinsa direct doar prin bancile de locuinte. Brokerii care isi cunosc foarte bine clientii si nevoile acestora pot fi o optiune.

XPRIMM: La ce va referiti cand spuneti canale alternative?
A.C.:
Este vorba despre agenti, persoane fizice autorizate, si exista brokerii de produse financiare care sunt, de asemenea, prezenti pe piata romaneasca.

XPRIMM: Aveti, asadar, in vedere si brokerii de produse financiare?
A.C.:
Bineinteles. Noi dorim sa adresam brokerilor o invitatie de a vedea, impreuna, care este cea mai buna modalitate de a folosi sinergia si complementaritatea dintre produsele noastre. Dupa parerea mea, avem,  intr-o oarecare masura, probleme comune si am putea sa avem solutii comune. De exemplu, gradul de cunoastere al sistemului de asigurari obligatorii, ca si cel al sistemului de economisire-creditare, ramane limitat. Ori, ceea ce este esențial in astfel de ocazii este sa ii oferi cetateanului acces la informatie.

In momentul acesta, noi avem in derulare discutii cu mai mulți brokeri, pentru ca ne dorim sa identificam cele mai utile modalitati prin care cooperarea noastra s-ar putea extinde, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Complementaritatea si sinergia sunt ideile care ne-au facut sa discutam cu reprezentantii brokerilor, cu Asociatia, pentru a vedea care sunt cele mai utile modalitati de a coopera.

XPRIMM: Ințeleg ca in aceasta perioada desfasurati o campanie care beneficiaza/exploateaza sinergia dintre produsul de economisire-creditare si asigurarile de locuințe. Despre ce este vorba?
A.C.:
Am conceput aceasta campanie pentru a veni in sprijinul cetațenilor, avand in vedere faptul ca ambele produse adreseaza finanțarea domeniului locativ. Astfel, orice persoana care incheie un contract de economisire-creditare in perioada 15 noiembrie 2013 - 28 februarie 2014 poate beneficia de o reducere in valoare de 100 lei la semnarea unei polițe de asigurare a locuinței.
Este o campanie pe care am dezvoltat-o impreuna cu partenerii nostri pentru a trece de la teorie la practica. Toți cei care semneaza un contract de economisire-creditare si depun 4.500 lei pana la sfarsitul anului pot beneficia de valoarea maxima a primei de stat de 250 euro (echivalentul in lei) chiar si pentru acest an.


Editor: Oana RADU, Adina TUDOR | Publicat pe 19.12.2013 | 5522 vizualizari
Share |