BCR da startul inscrierilor in a doua editie LifeLab, programul aduce educatia financiara interdisciplinara, de la gradinita pana la liceu, la diverse materii. Scolile se pot inscrie online pana pe 6 decembrie prin platforma Scoala de Bani. Institutul de Cercetare a Calitatii (ICCV) din cadrul Academiei Romane a prezentat, cu aceasta ocazie, Raportul de Politica Publica privind educatia financiara in scoli, sustinut de BCR, iar datele europene ne arata ca 30% dintre romani sunt analfabeti financiar si doar 13% au informatii si competente financiare la un nivel ridicat.
Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) a lansat astazi Raportul de Politica Publica „Educatia financiara – intre necesitate si oportunitate”, privind educatia financiara a romanilor, alaturi de BCR. In cadrul aceluiasi eveniment, BCR a anuntat si lansarea celei de-a doua editii a programului LifeLab, de educatie financiara in scoli, in parteneriat cu Asociatia Scolilor Particulare.
„Inteligenta financiara se invata. Cu totii avem nevoie de educatie financiara, de la mic la mare, si de aceea misiunea noastra, la BCR si Scoala de Bani, este de a ajuta Romania sa aiba o relatie mai buna cu banii. Alaturi de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, am dezvoltat un raport de politica publica pe subiectul educatiei financiare din Romania, care ne arata date importante despre gradul de alfabetizare financiara a romanilor si ne provoaca sa cautam metode prin care putem sa recuperam decalajul actual. O solutie este reprezentata de LifeLab, care ne bucura ca ajunge anul acesta la cea de-a doua editie. LifeLab este despre interdisciplinaritate, despre cum putem aborda educatia financiara la materiile de baza ale copiilor, prin notiuni teoretice si exercitii practice. Daca contribuim din start la educatia financiara a copiilor, informatia va fi asimilata mai usor si mai interactiv, iar ei vor fi pregatiti pentru viata de adult. Ne dorim ca in continuare sa colaboram cu institutii si organizatii din societatea civila pentru a promova nevoia educatiei interdisciplinare”, a precizat Nicoleta DELIU-PASOL, Director Comunicare & CSR BCR.
Raportul prezinta situatia educatiei financiare in Romania, analizeaza modele nationale si internationale de predare a educatiei financiare si propune recomandari de politica publica, pentru a creste competentele financiare ale romanilor.
„Scopul raportului de politica publica este acela de a propune solutii pentru o mai buna formare a competentelor financiare in randul elevilor, prin introducerea elementelor de educatie financiara in curriculumul scolar, in toate ciclurile de invatamant. Avem nevoie de o abordare centrata pe formarea de competente, instruirea cadrelor didactice, cresterea constientizarii importantei educatiei financiare, precum si continuarea activitatilor practice de educatie financiara sau antreprenoriala. Prin LifeLab, reusim sa crestem nivelul cunostintelor de educatie financiara ale elevilor din scolile participante, sporim interesul lor pentru educatie financiara si le oferim incredere cadrelor didactice in capacitatea de a integra notiuni de educatie financiara in lectiile predate”, declara Claudia PETRESCU, Cercetator Senior ICCV.
Unde se situeaza Romania in termeni de educatie financiara
- 30% dintre romani sunt analfabeti financiar si doar 13% au informatii si competente financiare la un nivel ridicat, arata datele Eurobarometrului 525 din 2023 care masoara cunostintele si competentele in domeniul educatiei financiare;
- Studiul BCR din 2023, privind gradul de alfabetizare financiara in randul populatiei adulte, urbanizate, din Romania, realizat de BrandBerry, arata un nivel general foarte redus al cunoasterii si intelegerii conceptelor si termenilor financiari in randul populatiei;
- 76% dintre participantii la studiu s-au declarat putin sau deloc optimisti cand se gandesc la viitor din perspectiva financiara.
O solutie pentru cresterea nivelului de educatie financiara si pregatirea generatiilor pentru independenta financiara, cat si reponsabilizarea lor cu privire la bani este si lansarea proiectului educational LifeLab, ajuns anul acesta la a doua editie. Prin materialele dezvoltate si cu ajutorul profesorilor implicati in program, LifeLab va aduce si 2023 in salile de clasa elemente de educatie financiara, in toate ciclurile de invatamant, la o serie variata de discipline scolare, de la gradinita pana la liceu.
Anul acesta, experienta educationala LifeLab va fi disponibila pentru 10 scoli, iar profesorii, directorii, elevii si chiar parintii din cadrul acestora se vor bucura de beneficiile programului. Pana pe 6 decembrie, scolile din judetele Brasov, Mures, Prahova si Suceava se pot inscrie in programul LifeLab prin completarea unui formular simplu, pe platforma Scoala de Bani.