79% dintre soferii romani pagubiti ar apela la un service care are contract cu asiguratorii, in cazul in care ar avea nevoie sa isi repare masina in baza politei RCA in urma unui accident rutier produs din vina altui conducator. In acelasi timp, doar 11% dintre romanii pagubiti ar apela la un service care nu are contract cu asiguratorii, rezulta din cel mai recent Barometru UNSAR – IRES.
Barometrul UNSAR – IRES privind “Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania” a fost realizat in luna mai a acestui an pe un esantion reprezentativ format din 1.010 respondenti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Asa cum deja se cunoaste, pe piata de reparatii auto exista diferente destul de mari intre preturile practicate de diferitele tipuri de unitati reparatoare in raport cu companiile de asigurare RCA. Astfel, o analiza a datelor aferente perioadei 2018-2022 transmise de companiile Membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au inchis si s-au platit (fara a lua in calcul dosarele care sunt inca in rezerva – adica cele care urmeaza sa fie inchise), a relevat unele discrepante considerabile.
Astfel, pentru service-urile independente care nu au un contract de decontare a platilor de reparatie cu asiguratorii, despagubirea medie platita pentru fiecare dauna este cu aproximativ 30% mai mare fata de despagubirea platita pentru reparatii catre service-urile reprezentantelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), si de doua ori mai mare decat suma platita catre service-urile care au un contract cu asiguratorii, altele decat reprezentantele (4.921 lei).
UNSAR subliniaza ca pretul politei RCA, platit de toti cei care detin autovehicule, este influentat semnificativ si de costul despagubirilor platite. Astfel, contractele cu unitatile reparatoare, care ar putea fi introduse in Legea RCA, aflata acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, ar putea simplifica si grabi procesul de despagubire - la preturi corecte de piata si reparatii de calitate, in interesul atat al platitorilor de prime de asigurare, cat si al persoanelor prejudiciate.
Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.
Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din Romania Membri ai UNSAR platesc despagubiri de circa 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.