Paul DUMITRU
CPCU
Daca intrebi executivii de top ai celor mai importanti asiguratori globali sau ai marilor firme de consultanta in management care va fi tehnologia ce va afecta cel mai mult industria asigurarilor pentru anii ce vor urma, probabil ca foarte multi vor raspunde ca tehnologia Block-Chain.
Ce este si cum functioneaza tehnologia Block-Chain?
Block-Chain este o tehnologie dezvoltata initial in 2008 pentru tranzactiile in moneda electronica Bitcoin, scopul fiind acela de a avea sistem de plata electronic criptografiat ce nu putea fi fraudat. Practic, in cazul Bitcoin, platile sunt inregistrate secvential intr-o baza de date functionand ca o serie ("lant") de "blocuri" de informatii/date (de unde si denumirea de Block-Chain), fiecare "bloc de date" continand detalii despre plata efectuata, o semnatura electronica a platitorului si un marcaj in timp pentru a se sti cand a fost transmisa. Fiecare plata sau "bloc de date" este criptat functie de "blocul de date" transmis anterior, ca atare "blocurile de date" (platile) transmise nu mai pot fi modificate retroactiv ceea ce le face imposibil de falsificat/fraudat. Seria de plati (grupate intr-o baza de date) poate fi accesata doar de cei care au permisiunea de o folosi, se pot adauga doar noi plati, nu si modifica cele inregistrate deja, ceea ce creeaza un nivel ridicat de transparenta si securitate al informatiilor pentru utilizatori.
Desi initial tehnologia Block-Chain a fost creata doar pentru a se face plati, ea poate fi extinsa aproape pentru orice alt tip de informatii (de exemplu, se pot transmite documente si/sau alt tip de procese/tranzactii) ce pot fi distribuite electronic si pentru care este necesar sa existe transparenta si necesita un inalt grad de acuratete si siguranta, ceea ce face aplicarea ei interesanta aproape pentru orice alta industrie.
Care este potentialul pentru industria asigurarilor?
Block-Chain deschide in domeniul financiar/bancar posibilitatea dezvoltarii unor numeroase aplicatii care pot ajuta printre altele la cresterea eficientei operationale, imbunatatirea experientei clientilor furnizorului de servicii financiar/bancare sau imbunatatirea calitatii si sigurantei informatiilor schimbate cu terti. Asigurarile se afla inca la inceput in ceea ce priveste aplicarea tehnologiei Block-Chain, desi de circa 2-3 ani se investeste masiv in dezvoltarea de aplicatii create special pentru industria asigurarilor. De aceea mai mult ca sigur ca tehnologia Block-Chain va face parte din "revolutia" digitala ce va schimba industria asigurarilor pe viitor impreuna cu alte tehnologii gen IoT (engl. Internet of Things), analiza bazelor de date mari etc.
Mai jos sunt cateva dintre potentialele aplicatii ale Block-Chain in domeniul asigurarilor:
Vanzari
Activitatea de vanzare a unei polite de asigurare presupune printre altele, inmanarea "fizica" a politei fie de catre societatea de asigurari, fie de catre intermediar, clientului. Se poate intampla in anumite cazuri ca polita fie sa nu ajunga la client, fie sa fie pierduta de acesta, fie sa apara erori/diferente intre copia inmanata clientului si originalul ce ramane la asigurator, ceea ce creaza probleme/neintelegeri in cazului unei daune. Prin inregistrarea contractelor de asigurare intr-o baza de date gen Block-Chain, in care atat asiguratii cat si intermediarii si asiguratorii au acces in mod permanet, unitar si transparent la contractul de asigurare, elimina necesitatea inmanarii "fizice" a politei, dar si eventualele erori. Avantajul nu este doar din punct de vedere vanzare/operational, dar si al imbunatatirii serviciilor oferite clientului. In plus se reduc costurile de administrare, atat pentru asigurator cat si pentru intermediar. Acest gen de "contracte de asigurare inteligente" sunt "subiectul" uneia dintre aplicatiile care este deja pregatita de a fi lansata pentru a fi folosita de clienti si intermediari de catre unul dintre cei mai mari asiguratori globali.
Subscriere
Una dintre cele mai importante activitati in subscriere este activitatea de culegere de informatii despre risc de la client, fie direct de catre asigurator, fie cu ajutorul unui intermediar (broker sau agent) pentru ca riscul sa poata fi analizat si sa fie prezentata o oferta de asigurare clientului. Totul este bine si frumos pana apare o dauna, moment in care daca exista o informatie "materiala" (adica ar fi putut sa influenteze analiza riscului de catre asigurator) ce nu a fost furnizata, asiguratorul poate sa refuze plata despagubirii sau chiar sa rezilieze polita.
De aici apar foarte multe dispute intre clienti, intermediari si asiguratori. Prin inregistrarea informatiilor despre risc, necesare pentru subscriere, prin intermdiul unei baze de date BlockChain, nu ar mai exista discrepante intre ce informatii au fost si ce informatii trebuiau furnizate, iar disputele intre parti s-ar reduce semnificativ, crescand gradul de satisfactie si intelegere in serviciile de asigurare.
Daune
Un exemplu destul de simplu de aplicare a Block-Chain in cazul daunelor este plata directa (fara a necesita deschiderea unui dosar de dauna) in momentul in care s-a produs un risc asigurat, reducandu-se astfel semnificativ costurile de administrare al daunelor. Spre exemplu daca exista o polita de asigurare de calatorie ce are ca risc asigurat intarzirea zborului, in cazul producerii riscului, asiguratul nu va mai trebui sa ceara o despagubire, asiguratorul sa deschida un dosar de dauna si sa treaca timp pana se face plata despagubirii. Pur si simplu, prin introducerea intr-o secventa de date Block-Chain a detaliilor despre zboruri, despre pasageri, asiguratorul va sti imediat ca riscul asigurat a avut loc (in cazul de fata intarzierea zborului) si va efectua plata despagubirii aproape instant. Nu numai ca s-ar reduce costurile de administrare al daunelor, dar asiguratii ce nu ar deschide un eventual dosar de dauna (indiferent de motiv) ar avea plata despagubirii facuta fara sa o solicite, ceea ce ar creste evident gradul de satifactie al acestora fata de serviciile de asigurare.
Cele de mai sus sunt doar cateva exemple de potentiale aplicatii, numarul acestora este limitat poate doar de imaginatia dezvoltatorilor si cerintele industriei asigurarilor, dar tinand cont ca inovatia nu este "o prioritate" in industria asigurarilor, acesta fiind destul de conservatoare, modificarile pe care tehnologia Block-Chain le poate aduce industriei, pot fi considerate o adevarata "revolutie".
Block-Chain - tehnologia ce poate revolutiona industria asigurarilor
Din aceeasi categorie
Cele mai citite