1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Bogdan PIRVU, Director General, FATA Asigurari


Chiar daca anul agricol 2012-2013 a inregistrat rezultate notabile, in privinta asigurarilor agricole acesta nu a fost unul foarte bun, avand in vedere rata daunelor destul de ridicata. In vara aceasta, noi am fost afectati de fenomene atmosferice care ne-au produs multe daune la culturi, mai ales in iunie si in iulie. Ne referim in special la grindina, furtuni, vijelii si ploi torentiale. In acest context, rata daunei a depasit 100%.

XPRIMM: In ce mod s-a reflectat in businessul de asigurari agricole evolutia sectorului agricol din Romania, in prima jumatate a acestui an?
Bogdan PIRVU:
In anul agricol 2012-2013, rezultatele sunt notabile si, in consecinta, la fel este si impactul asupra Produsului Intern Brut, datorat productiilor realizate de fermieri. Aceasta ar fi partea pozitiva. In schimb, exista o nemultumire in randul fermierilor din cauza preturilor scazute la cereale, generate in principal de volumele mari venite din Rusia, Ucraina si nu numai. Acestea afecteaza inevitabil profitul agricultorilor romani. 

In privinta asigurarilor agricole, pot sa va spun ca nu a fost un an foarte bun, avand in vedere rata daunei destul de ridicata. Cu toate ca productia fermierilor a fost una buna, noi am fost afectati in vara aceasta, mai ales in iunie si in iulie, de fenomene atmosferice care ne-au produs multe daune la culturi. Ne referim in special la grindina, furtuni, vijelii si ploi torentiale. In acest context, rata daunei a depasit 100%.

Cele mai afectate zone au fost cele in care suntem noi foarte bine reprezentati - in principiu vorbim despre zona cerealiera a tarii. Un numar mare de daune a fost inregistrat in Satu - Mare, Braila, Ialomita, Teleorman, Olt, Dolj, Timisoara si Arad. Din fericire, in ceea ce priveste zonele in care isi desfasoara activitatea legumicultorii, daunele nu au fost semnificative in acest an.

Cu toate acestea, FATA Asigurari si-a onorat la timp obligatiile fata de fermierii asigurati. Daunele au fost evaluate de echipe mixte de experti romani si italieni, plata despagubirilor realizandu-se intr-un timp optim.

XPRIMM: Cat de sensibili sunt agricultorii la pretul unei asigurari? Cum caracterizati tarifele practicate in prezent si cat de acerba este concurenta pe acest segment?
B.P.:
Pretul este in mod cert cel mai sensibil indicator in domeniul asigurarilor, iar segmentul agricol nu face exceptie. Din pacate, in acest moment nu exista niciun rationament prin care sa poti vinde aceste asigurari cu tarife mai mari de 1,5 - 1,7% pentru culturile de camp (grau, orz, rapita, porumb, floare). Aceasta este media pietei, insa nu este un pret sustenabil. Rareori se intampla sa atingem valori ale primelor de 2% din suma asigurata, ceea ce nu este firesc.

Dovada o reprezinta faptul ca in toate tarile vestice, in toata comunitatea europeana, nu sunt tarife sub 6 - 7%, pentru acelasi pachet de riscuri asigurate. Iata asadar ca putem spune ca ne confruntam cu o mare problema si ca la nivelul pietei locale s-a ajuns intr-un cerc vicios. Cand am intrat eu in acest domeniu, acum 14 - 15 ani, vindeam asigurari cu prima de 3,5 - 4,5%. An de an a scazut, au intrat alti jucatori in piata, crezand ca in acest domeniu se castiga foarte mult. Contextul s-a schimbat: au aparut alti fermieri, au investit mai mult, unii au cunoscut o dezvoltare semnificativa, au intervenit capitaluri straine, concurenta s-a inasprit si s-a ajuns la aceste tarife.

XPRIMM: In prezent, asigurarile agricole sunt accesibile doar marilor producatori sau exista produse destinate si micilor fermieri? Care ar fi conditiile in care asigurarea culturilor ar deveni mai atractiva si pentru micii fermieri?
B.P.:
Si micii fermieri au inceput sa devina constienti de necesitatea asigurarii. Categoric, marile ferme, societatile comerciale, fondurile puternic capitalizate au fost primele care au realizat importanta asigurarilor, dar increderea in asigurari a ajuns treptat si in randul fermelor de mici dimensiuni (de nivelul a 200-400 de hectare). Din pacate, la un nivel mai scazut de atat, foarte putini sunt cei care isi incheie asigurari agricole, fie din lipsa de informatie, fie din lipsa banilor.

XPRIMM: Pentru stimularea acestora din urma ce se poate face?
B.P.:
Cu totii asteptam sa vedem anumite initiative legislative si schimbari. Cu toate acestea, in momentul de fata, legislatia ar trebui sa motiveze prin faptul ca primele de asigurare sunt subventionate de catre stat. Am inteles insa ca, in unele zone, aceste subventii nu se platesc sau sunt platite cu mari intarzieri, ceea ce descurajeaza micul agricultor.

XPRIMM: Ne puteti face un scurt comentariu privind evolutia FATA Asigurari in prima jumatate a acestui an?
B.P.:
Exceptand daunele din luna iunie, putem spune ca, in primul semestru al anului,  trendul a fost unul pozitiv. FATA Asigurari a reusit in continuare sa depaseasca ritmul pietei. Astfel, daca piata a urcat cu 5-6%, FATA Asigurari a reusit sa creasca cu 18% in primul semestru. Acest avans a fost distribuit proportional pe segmentele de asigurari pe care le oferim, tinand cont de faptul ca au crescut si asigurarile generale (CASCO, bunuri, raspunderi, politele medicale), dar si linia principala de activitate - asigurarile pentru culturi si animale. Ca si anul trecut, am continuat sa ne dezvoltam pe partea de asigurari de animale. Putem spune ca se observa deja o tendinta - apar ferme importante de vaci, chiar vaci de carne in zona Sibiului, complexe de porci si asa mai departe, toate avand nevoie de asigurare.

XPRIMM: La inceputul verii ati lansat asigurarea pentru utilajele agricole.  Cum au receptat clientii aceasta oferta?
B.P.:
Am inregistrat cresteri semnificative pe asigurarea utilajelor. Pe langa utilajele noi care se asigura oricum, fiind in leasing, s-au asigurat si utilaje mai vechi, in special combinele de recoltat, acestea fiind foarte expuse la incendiu in perioada recoltatului. Pentru o astfel de combina arsa, una dintre cele mai mari daune platite de noi a fost de aproximativ 200.000 EUR.

XPRIMM: Cat de dificil sunt de rezolvat daunele pe asigurari agricole?
B.P.:
Asigurarile agricole sunt un domeniu de nisa si, fireste, necesita o abordare speciala. In primul rand, marea lor majoritate se incheie in mediul rural, implicand adesea deplasari pe distante semnificative.

O problema o reprezinta constatarile, expertizele, avand in vedere specificul activitatii si faptul ca fenomenele de grindina si ploile torentiale apar de regula concentrat intr-o perioada-doua pe an si cuprind zone extinse. Grindina poate afecta in doua zile 30 de judete. Ganditi-va ca toti fermierii din cele 30 de judete solicita despagubiri in acelasi timp. Daca mai este si perioada recoltatului, trebuie ca in timp real sa fii, intr-o saptamana, prezent la toti fermierii din cele 30 de judete pentru a constata daunele avizate. Iti trebuie oameni specializati si o logistica foarte bine pusa la punct. Noi am apelat la corpul de experti din Italia care ne ajuta in perioadele de varf ale grindinei, formand echipe mixte cu specialistii romani - este o valoare adaugata la polita noastra de asigurare.

Politele FATA Asigurari nu sunt mai ieftine decat ale concurentei, dar acest serviciu suplimentar ne-a ajutat sa ne fidelizam clientii si sa ii determinam sa ne aleaga in continuare, in detrimentul preturilor mici.

XPRIMM: Ne puteti exemplifica, spunandu-ne care a fost cea mai mare dauna pe care ati achitat-o in trecutul apropiat?
B.P.:
Chiar anul acesta avem o dauna majora la o ferma din zona Olt - Corabia care s-a ridicat la cca. 700.000 EUR ca urmare a grindinei, aceasta fiind cea mai mare dauna platita in acest prim semestru al anului 2013.

XPRIMM: Frauda este un subiect intens dezbatut in lumea asigurarilor. V-ati confruntat cu un asemenea caz si pe partea de asigurari agricole?
B.P.:
Oamenii incearca si pe segmentul de asigurari agricole sa forteze mana asiguratorului cand vine vorba de evaluarea pagubei, dar nu le poti numi tentative de frauda. Din fericire, fermierii sunt o categorie aparte, legati de pamant, avand o calitate umana mai speciala. Se poate vorbi mai degraba despre acea tendinta romaneasca de a obtine mai mult. De exemplu, daca se declara 30% din suprafata agricola afectata, agricultorul incearca sa obtina 35%... Cu toate acestea, nicio dauna nu a fost platita fara a fi evaluata de echipele noastre de experti, astfel incat sa evitam fraudele.


Editor: Oana RADU | Publicat pe 12.09.2013 | 5628 vizualizari
Share |