Intr-un context economic global instabil si marcat de transformari tehnologice accelerate, educatia financiara devine o nevoie imediata si o solutie pe termen lung pentru dezvoltare. In 2025, Romania resimte tot mai acut presiunea unor realitati: increderea in economie este in scadere, inflatia estimata depaseste 5%, iar riscul de recesiune se amplifica. Insa toate aceste semnale impun nu doar masuri guvernamentale, ci si o schimbare profunda in comportamentele financiare individuale.
„In acest context, nu este suficient sa asteptam doar masuri externe. Fiecare din noi avem nevoie de cunostinte financiare reale. Educatia financiara nu mai tine doar de bugete si economii, ci devine un mijloc de protectie pentru viitorul nostru personal si profesional. Iar momentul potrivit pentru a incepe este chiar acum.” , transmite Florentina ALMAJANU, Director General al Asociatiei CFA Romania, conform unui comunicat de presa.
Desi in ultimii ani au fost lansate numeroase campanii locale de educatie financiara si sondajele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OECD) confirma o usoara evolutie pozitiva in acest sens, la nivel european, Romania are in continuare mult de recuperat la acest capitol.
In plus, intr-o economie digitala, unde inteligenta artificiala influenteaza din ce in ce mai mult deciziile personale, educatia financiara poate deveni un avantaj competitiv real. Tehnologia poate sustine deciziile bune, dar fara o baza solida de cunostinte, aceasta expune utilizatorii la riscuri, de la imprumuturi impulsive, la investitii hazardate.
Asociatia CFA Romania raspunde acestor provocari prin initiative care fac educatia financiara accesibila si relevanta. Printre cele mai recente proiecte desfasurate se numara basmul „Punguta cu doi bani reinvestiti”, o reinterpretare cu tematica financiara a unei povesti clasice, dar si instrumente online precum testul de independenta financiara destinat tinerilor. Intr-o societate dominata de impulsul consumului si presiunea digitala, aceste proiecte promoveaza intelegerea banilor ca forma de libertate si stabilitate.
Campania „Generatia Independenta” va continua in curand cu noi tactici si instrumente inovatoare, adresate tuturor categoriilor de varsta.
„Ne bucuram sa sustinem si in acest an campania Generatia Independenta. O populatie educata financiar este mai sigura, mai increzatoare si mai rezilienta. Este o populatie care nu se teme de crize, ci le infrunta pregatita, care stie sa se adapteze, sa investeasca si sa construiasca.”, a transmis si Tiberiu MERCURIAN, Director Directia Marketing, ALPHA Bank Romania.
Intr-o lume in care deciziile financiare se iau in cateva secunde, educatia financiara devine una dintre cele mai puternice forme de protectie si libertate.
Despre Asociatia CFA Romania
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 170 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.
Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.
Despre Alpha Bank Romania
Din 4 noiembrie 2024 , Alpha Bank Romania este membra a Grupului UniCredit. UniCredit este un Grup Pan-European puternic, cu un model simplu de banca comerciala si un sistem integrat de Banca Corporate si de Investitii, care pune la dispozitia a 15 milioane de clienti o retea unica in Vestul, Centrul si Estul Europei. UniCredit ofera expertiza locala si internationala si isi sustine clientii la nivel global, oferindu-le acces de neegalat la banci de top in cele 13 piete principale. Reteaua europeana a UniCredit include Italia, Germania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia.