In ultimii ani, a luat amploare fenomenul entitatilor neautorizate care promoveaza intr-un mod agresiv instrumente financiare riscante, utilizand notiuni specifice pietei de capital. Pentru a proteja investitorii si potentialii investitori, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) avertizeaza despre riscurile investitiilor in produse financiare nebancare prin intermediul institutiilor neautorizate.
CNPF recomanda clientilor, inainte de a plasa banii in diverse instrumente financiare si, in special, in cazurile de utilizare a platformelor de tranzactionare online, sa verifice cine sta in spatele acestor platforme. Transparenta este un principiu de baza, iar daca aceasta informatie nu este indicata, cel mai probabil aveti de-a face cu jucatori neautorizati pe piata de capital.
Potrivit CNPF, in cazul in care ati identificat entitatea responsabila de platforma de tranzactionare, este foarte important sa verificati daca aceasta:
- este reglementata si supravegheata de CNPF, informatie care poate fi accesata aici (https://www.cnpf.md/ro/entitati-supravegheate-6412.html).
- este autorizata de o alta institutie de supraveghere financiara din afara Republicii Moldova (in cazul entitatilor straine). In acest caz, verificati pagina web oficiala a institutiei respective, precum si alertele emise pe site-ul Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori Mobiliare (https://www.iosco.org/investor_protection/?subsection=investor_alerts_portal).
In majoritatea cazurilor, cand alegeti sa investiti in mediul online pe cont propriu, fara consiliere cu privire la produsul vandut sau oferit, entitatea care ofera servicii de tranzactionare trebuie sa detina mijloace prin care sa verifice cunostintele si experienta dumneavoastra, care ar trebui sa includa intrebari despre:
- ce servicii si produse cunoasteti;
- tipul, volumul si frecventa tranzactiilor dumneavoastra anterioare;
- studiile si domeniul de activitate.
De asemenea, entitatea respectiva este obligata sa avertizeze daca produsul financiar pentru care clientul opteaza nu este potrivit necesitatilor lui. Inainte de a investi sau tranzactiona pe piete financiare, este necesara lecturarea cu atentie a tuturor materialelor informative disponibile, dar mai cu seama contractul si/sau documentele juridice care trebuiesc semnate.
CNPF atentioneaza: pentru a minimiza potentialele riscuri financiare, este important sa intrati in esenta mecanismului si principiilor unei investitii pe piata de capital, dar si a conditiilor negociate cu prestatorul de servicii.
De regula, entitatile neautorizate promoveaza instrumente financiare complexe cu efect de levier, precum "contractele pentru diferenta" (CFD). Efectul de levier este o strategie de investitii prin utilizarea banilor imprumutati, care face posibila, pe piata bursiera, sa aveti o expunere mult mai mare decat capitalul depus in contul de tranzactionare. Insa, aceasta strategie implica riscuri foarte ridicate si nu este potrivita pentru persoanele fizice, intrucat necesita cunostinte profunde si experienta vasta in domeniu.
In cazul in care apar neclaritati, specialistii Departamentului piata de capital din cadrul CNPF pun la dispozitie numerele de telefon: 022 859 453 sau 022 859 474, pentru a putea fi contactati.
AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookShare to TwitterShare to LinkedInShare to OdnoklassnikiShare to More