Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) si Proiectul Tehnologiile Viitorului in Moldova, finantat de USAID si Suedia si implementat de Chemonics International, au incheiat marti, 21 februarie 2023, un Acord de parteneriat care are drept scop dezvoltarea solutiilor alternative de finantare pentru IMM-uri prin obligatiuni corporative si fonduri de investitii.
In acest sens, partile semnatare si-au propus sa coopereze pentru a promova solutiile alternative de finantare, a facilita lansarea fondurilor de investitii in scopul stimularii dezvoltarii si cresterii sectorului IMM, inclusiv si prin lansarea si sustinerea amendamentelor la legislatia Republicii Moldova.
In cadrul ceremoniei de semnare, presedintele CNPF, Cornelia COZLOVSCHI, a subliniat ca "Dezvoltarea pietei de capital si facilitarea accesului la finantare pentru toate tipurile de investitori reprezinta una din prioritatile autoritatii de supraveghere nebancara. Impreuna cu un astfel de partener, cum este Proiectul Tehnologiile Viitorului, ne propunem sa realizam cu succes obiectivul dat. Suntem siguri ca odata cu diversificarea paletei de instrumente financiare prin posibilitatea utilizarii celor mai noi tehnologii si imbunatatirea accesului la piata de capital, se vor deschide noi perspective de dezvoltare pentru IMM-uri, dar si pentru dinamizarea economiei nationale".
La randul sau, Doina NISTOR, directorul Proiectului Tehnologiile Viitorului, a mentionat ca "IMM-urile reprezinta motorul unei economii, care pentru o crestere durabila au nevoie de investitii pe termen lung. Parteneriatul nostru are ca obiectiv sa implementeze mecanisme noi de finantare care vor sustine strategiile de afaceri ale companiilor pentru initierea sau cresterea exporturilor, dar si pentru eficientizarea proceselor operationale".
Proiectul Tehnologiile Viitorului in Moldova, finantat de USAID si Guvernul Suediei, este un program de 5 ani, care are obiectivul de a stimula dezvoltarea economiei digitale, creative si ecologice din Moldova in parteneriat cu partile interesate din tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC), inginerie, industrie usoara, sectoare media digitale, valorificand inovatia si noile tehnologii pentru a stimula competitivitatea si integrarea tarii noastre pe piata internationala. Proiectul contribuie la consolidarea unei forte de munca cu abilitati digitale, pregatita pentru viitor si flexibila si la fortificarea legaturilor dintre educatie si sectorul privat.