1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,8% in primele sapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a crescut in primele sapte luni din acest an, comparativ cu perioada asemanatoare din 2022, in termeni nominali, cu 1,8%, arata cele mai recente date publicate joi, 14 septembrie, a.c., de Institutul National de Statistica (INS).

In marja cresterilor consemnate s-au raportat procente pozitive in industria prelucratoare (+2,5%). In schimb, industria extractiva a scazut cu 13,7%.

"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+11,5%), industria bunurilor de uz curent (+9,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,0%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-25,6%) si in industria bunurilor intermediare (-3,3%)", noteaza Institutul de Statistica.

In iulie 2023 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut in termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,1%, ca urmare a scaderii inregistrate in industria extractiva (-12,2%) si in industria prelucratoare (-1,7%).

Pe marile grupe industriale, scaderi au inregistrat: industria energetica (-42,4%) si industria bunurilor intermediare (-3,7%). Cresteri au inregistrat: industria bunurilor de capital (+7,8%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1%).

Potrivit INS, in iulie 2023 comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industrie a scazut in termeni nominali, pe total, cu 3,9%, ca urmare a scaderii inregistrate in industria extractiva (-5,9%) si in industria prelucratoare (-3,8%).

Pe marile grupe industriale, scaderi au inregistrat industria bunurilor de capital (-8,2%), industria bunurilor intermediare (-3,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,8%) si industria bunurilor de uz curent (-0,4%). Industria energetica a crescut cu 3,3%.