Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a scazut, pe ansamblu, in ianuarie 2024, atat ca serie bruta, cu 23%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Pe de alta parte, raportat la ianuarie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in ianuarie 2024, atat ca serie bruta, cu 0,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,1%.
Conform INS, scaderea cu 23% a cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna ianuarie 2024, a avut loc ca urmare a scaderii cifrei de afaceri din alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-26,3%), in activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-20,3%), in activitatile de transporturi (-19,9%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-18,7%) si din activitatile de comunicatii (-16,2%).
Majorarea cu 0,7% a cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in ianuarie 2024 fata de ianuarie 2023, s-a produs pe fondul cresterii cifrei de afaceri din activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+15,7%) si din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+1,3%). Scaderi au inregistrat activitatile de transporturi (-7,6%), activitatile de comunicatii (-4,1%) si alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-2,2%).
"Cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) se calculeaza prin insumarea veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Nu sunt incluse in cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite dupa livrare; accizele; subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE; vanzarea propriilor terenuri si a activelor fixe; rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor", puncteaza INS.