Comisia Europeana aproba o schema de ajutoare de stat in valoare de 578 de milioane de euro pentru sprijinirea intreprinderilor mari consumatoare de energie din Romania.
”Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde RON), al carei scop este sa reduca nivelul taxei pe energie electrica pentru intreprinderile mari consumatoare de energie. Taxa este menita sa promoveze energia electrica din surse regenerabile”, a transmis CE.
Schema urmareste sa atenueze riscul ca, din cauza acestei taxe, intreprinderile mari consumatoare de energie sa isi mute activitatile in locuri din afara UE, cu politici mai putin ambitioase privind clima.
In 2011, Romania a introdus certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform carora producatorii eligibili de energie electrica din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-ora produs si livrat in retea. Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze o cota obligatorie de certificate verzi. In cele din urma, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.
Schema vizeaza reducerea nivelului taxei pentru intreprinderile mari consumatoare de energie, atenuand astfel riscul ca intreprinderile sa isi mute activitatile in locuri din afara UE, cu politici mai putin ambitioase privind clima. Schema se va desfasura pana la 31 decembrie 2031 si are un buget estimat de 578 de milioane EUR (2,9 miliarde RON).
Masura va aduce beneficii intreprinderilor din sectoarele enumerate in anexa 1 la Orientarile din 2022 privind ajutoarele de stat pentru clima, protectia mediului si energie („OACME”). Sectoarele respective se bazeaza intr-o masura considerabila pe energie electrica si sunt expuse in mod deosebit comertului international. Beneficiarii vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsa intre 75 % si 85 %, in functie de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabila nu trebuie sa duca la o taxa mai mica de 0,5 EUR/MWh.
In cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie (i) sa puna in aplicare anumite recomandari formulate in urma auditului energetic, fie (ii) sa acopere cel putin 30 % din consumul de energie electrica din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie (iii) sa investeasca cel putin 50 % din ajutor in proiecte care sa duca la reduceri substantiale ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale instalatiei, noteaza Comisia.
Schema aprobata inlocuieste o schema anterioara aprobata de Comisie in octombrie 2014, care avea acelasi obiectiv, si o aliniaza la normele OACME.
Comisia precizeaza ca a evaluat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, in special in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene („TFUE”), care permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice in anumite conditii, si in temeiul OACME, care permit statelor membre sa acorde ajutoare sub forma reducerilor taxelor pe energie electrica pentru marii consumatori de energie.
Mai precis, potrivit constatarilor Comisiei:
- schema faciliteaza dezvoltarea anumitor activitati economice care se bazeaza intr-o masura considerabila pe energie electrica si sunt expuse in mod deosebit concurentei internationale;
- masura este necesara si adecvata pentru a contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european;
- masura este proportionala, deoarece (i) cuantumurile ajutoarelor individuale nu depasesc valoarea maxima a ajutorului permisa in temeiul OACME si (ii) este limitata la sectoarele enumerate in OACME;
- efectele pozitive ale schemei compenseaza orice efecte negative posibile asupra concurentei si a schimburilor comerciale din UE.
Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificata de Romania in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.