1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana inchide in mod oficial mecanismul de cooperare si de verificare pentru Bulgaria si Romania

Comisia Europeana inchide vineri, 15 septembrie, in mod oficial mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) pentru Bulgaria si Romania, ce a fost introdus in 2007.

Mecanismul de cooperare si de verificare a fost introdus in 2007, la aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze realizarea de progrese in domeniul reformei sistemului de justiție si in cel al masurilor anticorupție, precum si in ceea ce priveste criminalitatea organizata, in cazul Bulgariei. Comisia abroga acum cele doua decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: „Permiteți-mi sa felicit Bulgaria si Romania pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le impartasim cu toții, la nivelul Uniunii, si ambele state membre au avansat considerabil in acest domeniu, realizand reforme importante in toți acesti ani. Astazi, a sosit momentul sa recunoastem aceste eforturi, punand capat mecanismului de cooperare si de verificare. Activitațile din aceste domenii pot continua acum in cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.” 

Vicepresedinta pentru valori si transparența Věra Jourová a declarat: „Ma bucur ca astazi putem face urmatorul anunț oficial: Bulgaria si Romania si-au indeplinit obiectivele de referința stabilite in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare. Hotararea de care au dat dovada si colaborarea stransa cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade. Va fi important sa se mențina aceasta dinamica si sa se continue eforturile in cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria si Romania, ci si pentru intreaga Uniune Europeana.”

De la inceputul MCV, in 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele inregistrate de Bulgaria si Romania in ceea ce priveste reformele vizate de acest mecanism. In octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul sau raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar in noiembrie 2022, ultimul raport referitor la Romania. In cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat ca acestea si-au indeplinit in mod satisfacator obligațiile stabilite in cadrul MCV la momentul aderarii la Uniune si trebuiau sa acționeze in continuare pentru punerea in aplicare a angajamentelor specifice formulate in concluziile rapoartelor. Activitatea de punere in aplicare a angajamentelor respective a fost finalizata in iunie 2023.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul si Parlamentul European ca intenționeaza sa inchida in mod oficial MCV pentru Bulgaria si Romania, toate angajamentele specifice formulate in concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse in practica. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se incheie atunci cand toate obiectivele de referința sunt indeplinite in mod satisfacator. Deciziile anunțate astazi reflecta concluzia Comisiei potrivit careia aceasta constatare este valabila in prezent pentru ambele state membre.

Comisia asteapta cu interes continuarea cooperarii cu Bulgaria si Romania in cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.

La 1 ianuarie 2007, data la care au aderat la UE, Bulgaria si Romania mai aveau inca progrese de realizat in ceea ce priveste reforma justiției si masurile anticorupție, precum si, in cazul Bulgariei, in ceea ce priveste combaterea criminalitații organizate. Comisia a instituit MCV ca masura tranzitorie pentru a ajuta cele doua țari sa remedieze aceste deficiențe. Activitatea din cadrul MCV a inceput in 2007 si, in tot acest timp, a incurajat si a monitorizat procesul de reforme pe baza obiectivelor de referința. Astfel cum se prevede in deciziile privind MCV din 2006, acest mecanism se inchide odata ce sunt indeplinite in mod satisfacator toate obiectivele de referința.

In ianuarie 2017, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzatoare a rezultatelor obținute in cei zece ani de existența a mecanismului, evaluare care a oferit o imagine clara a importantelor progrese realizate. Comisia a adresat o serie de recomandari specifice care, daca sunt indeplinite in mod ireversibil de ambele state membre, ar fi suficiente pentru a incheia procesul MCV.

In raportul sau din octombrie 2019 privind MCV, Comisia a concluzionat ca Bulgaria a indeplinit in mod satisfacator recomandarile ramase din cadrul MCV si a inregistrat suficiente progrese in ceea ce priveste concretizarea angajamentelor asumate la momentul aderarii sale la UE, drept pentru care toate obiectivele de referința pot fi inchise, considerandu-se ca au fost indeplinite in mod satisfacator. Bulgaria trebuia sa ia in continuare masuri pentru punerea in aplicare a angajamentelor specifice formulate in concluziile raportului, care a fost finalizata in iunie 2023. De atunci, Bulgaria nu mai face obiectul monitorizarii sau al rapoartelor din cadrul MCV, monitorizarea sa desfasurandu-se in cadrul ciclului anual privind statul de drept odata cu Raportul anual al Comisiei privind statul de drept.

In mod similar, in raportul privind MCV din noiembrie 2022, Comisia a concluzionat ca progresele realizate de Romania sunt suficiente pentru a considera ca angajamentele asumate la momentul aderarii sale la UE sunt indeplinite si ca toate obiectivele de referința sunt realizate in mod satisfacator si pot fi inchise. Romania trebuia sa ia in continuare masuri pentru punerea in aplicare a angajamentelor specifice formulate in concluziile raportului, care a fost finalizata in iunie 2023.

Dupa ce a informat Consiliul si Parlamentul, in iulie 2023, cu privire la intenția sa de a inchide MCV, Comisia a adoptat astazi doua decizii de abrogare a Deciziilor 2006/928/CE si 2006/929/CE ale Comisiei, punand astfel capat in mod oficial acestui mecanism.

Evoluția situației statului de drept in Uniune a creat un nou context pentru cooperarea Comisiei cu Bulgaria si Romania. Indeosebi ciclul privind statul de drept, lansat de Comisie in 2019, a asigurat un cadru continuu care permite o perspectiva pe termen lung pentru a insoți reforme durabile, impreuna cu Bulgaria si Romania, precum si cu alte state membre. In cadrul acestui ciclu, Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, care, incepand din 2022, include si recomandari adresate statelor membre, acționeaza ca instrument cu rol preventiv, aprofundand dialogul si constientizarea comuna a aspectelor legate de statul de drept. Acesta permite si monitorizarea punerii in aplicare a multora dintre reformele convenite de Bulgaria si Romania. Progresele inregistrate de acestea au fost monitorizate, dupa caz, si in cadrul semestrului european, conform Comisiei Europene.