Comisia Europeana a propus alocarea a 119.7 de milioane euro din rezerva pentru agricultura pentru a sprijini in mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia si Romania care au fost afectati de fenomene climatice nefavorabile exceptionale in primavara si la inceputul verii.
Comisia a propus alocarea a 10.9 milioane euro Bulgariei, 46.5 milioane euro Germaniei, 3.3 milioane euro Estoniei, 37.4 milioane euro Italiei si 21.6 milioane EUR Romaniei.
Acest lucru va contribui la compensarea fermierilor din aceste tari care si-au pierdut o parte din productie si, prin urmare, o parte din venituri. Sumele prezentate astazi reprezinta un semn de solidaritate a UE cu fermierii afectati, care poate fi completata cu pana la 200 % din fonduri nationale.
Odata adoptate, autoritatile nationale vor trebui sa distribuie acest ajutor pana la 30 aprilie 2025 si sa se asigure ca fermierii sunt beneficiarii finali. Statele membre in cauza vor trebui, de asemenea, sa notifice Comisiei, pana la 31 decembrie 2024, detaliile punerii in aplicare a masurilor, in special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al masurii, previziunile privind platile defalcate pe luna pana la sfarsitul lunii aprilie si nivelul sprijinului suplimentar care urmeaza sa fie acordat. Notificarea ar trebui sa includa, de asemenea, masurile luate pentru a evita denaturarea concurentei si supracompensarea.
Propunerea Comisiei va fi discutata cu toate statele membre inainte ca acestea sa decida cu privire la aprobarea sa in cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comuna a pietelor agricole din 7 octombrie.
Fermierii din alte state membre au fost afectati de fenomene meteorologice extreme in a doua jumatate a verii. Comisia va evalua daca astfel de daune justifica, de asemenea, asigurarea solidaritatii UE.
Politica agricola comuna (PAC) 2023-2027 include o rezerva pentru agricultura de cel putin 450 de milioane EUR pe an pentru a face fata perturbarilor pietei sau evenimentelor exceptionale care afecteaza productia sau distributia. Pentrua activa rezerva pentru agricultura, statele membre trebuie sa trimita Comisiei un raport in care sa isi justifice cererile de despagubire si sa prezinte evaluarea pagubelor suferite de evenimentul meteorologic exceptional sau de masurile sanitare exceptionale.
In prima jumatate a anului 2024, in sudul continentului si in insulele Italiei s-au inregistrat temperaturi neobisnuit de calde si conditii uscate de o amploare fara precedent. Acest lucru a afectat productia de fructe si legume, de vin si de culturi arabile. Bulgaria a fost, de asemenea, afectata de seceta in timpul verii, cu un impact asupra culturilor semanate primavara, in special porumbul si floarea-soarelui. In luna iulie, Romania a fost afectata de valuri de caldura, seceta, dar si de furtuni violente si grindina puternica, afectand productia de culturi arabile si de seminte oleaginoase.
In luna aprilie, inghetul din anumite parti ale Germaniei a deteriorat semnificativ livezile si vita-de-vie dupa ce acestea au inceput sa se dezvolte dupa temperaturi blande in luna martie. In ceea ce priveste Estonia, aceasta a suferit de pe urma conditiilor meteorologice extrem de fluctuante, care au trecut de la inghet si racoare in decembrie si ianuarie la temperaturi neobisnuit de ridicate in luna martie, urmate de inghet si grindina si, mai tarziu, vara, precipitatii intense si inundatii. Productia de culturi, in special de cartofi, rapita, fructe si legume, a fost afectata in mod negativ.
In iulie, o parte din rezerva pentru agricultura a fost deja alocata Austriei, Cehiei si Poloniei, care s-au confruntat cu fenomene climatice nefavorabile similare, precum si Portugaliei, care se confrunta cu perturbari grave ale pietei in cazul producatorilor de vin.